Grafheuvels zichtbaar in natuurlijker bos

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het bosbeleid van Natuurmonumenten is er op gericht om de monotone structuur van de bossen te doorbreken. Houtproductiebossen, zoals deels de Kaapse bossen zijn, bestaan uit bospercelen van bomen van dezelfde leeftijd, meestal dezelfde soort en vaak met uitheemse boomsoorten. Om de bossen natuurlijker te maken, maakt Natuurmonumenten open plekken. Die open plekken groeien na verloop van tijd weer dicht met bomen die uit zichzelf opkomen.

DOORN - De komende weken worden er in de Kaapse Bossen werkzaamheden uitgevoerd om weer een stap te maken naar een natuurlijker bos. In een deel van het bos worden bomen gekapt om natuurwaarden te herstellen en cultuurhistorische elementen, zoals grafheuvels, weer zichtbaar te maken.

Hierdoor komt er meer variatie in de leeftijdsopbouw van de bomen, er kunnen meer soorten opgroeien en ze komen niet meer in rijen te staan. Naast meer soorten bomen, komen er ook andere soorten planten en dieren terug in de bossen. In de komende weken worden er in de Kaapse Bossen enkele dunningen uitgevoerd in delen van het bos waar nog een monotoon beeld is. Met name de Amerikaanse Eik en de Douglasspar worden hier weggehaald. In de Kaapse Bossen zijn ook enkele grafheuvels aanwezig. Nu staan er op de grafheuvels bomen. Om de grafheuvels weer goed zichtbaar te maken en te beschermen tegen beschadiging die kan ontstaan door omgewaaide bomen, worden deze bomen verwijderd.

De wintermaanden zijn uitgekozen om deze werkzaamheden te verrichten om zo min mogelijk de natuur te verstoren. Voor de redactie; voor nadere informatie kan men contact opnemen met: Stef van Helmondt, beheermedewerker Natuurmonumenten Utrecht 0655825126 of s.vanhelmondt@natuurmonumenten.nl.

advertentie
advertentie