Revius Lyceum levert debatkampioen Engels

22 november 2007 om 00:00 Nieuws

Uit dit team werd Luciën de Bruin geselecteerd als beste speaker van het toernooi en Larissa van der Laan uit team 1 werd eveneens geselecteerd. Zij mag gaan deelnemen aan de extra coaching welke zal worden gegeven door de organisatoren van de Dutch School Debating Championships Jeannette Balieu en Martijn Cosijn. Hiermee maakt zij kans om mee te gaan naar de World Championships in Washington D.C. Team 2 kwam uit in de halve finale. Vorig jaar vond de wedstrijd plaats in het Revius Lyceum omdat Luciën de Bruin in 2005 was geselecteerd voor het WK in Wales en het team had gewonnen. Regel is dat de volgende wedstrijd in de school van de winnaars plaats vindt hetgeen dus het komende jaar weer het Revius zal zijn. Luciën de Bruin en Niels Goes hebben dit jaar deelgenomen aan de internationale wedstrijden in Zuid Korea waar zij van de 40 deelnemende landen zijn geëindigd in de middenmoot. In Nijmegen streed het Revius Lyceum o.a. tegen het Stedelijk Gymnasium aldaar, het Stedelijk Gymnasium Utrecht, het Christelijk Lyceum uit Zeist en tegen de Scholengemeenschap Isendoorn uit Zutphen. In totaal streden twaalf teams tegen elkaar.

DOORN - Het Nederlands kampioenschap Engels debatteren voor leerlingen uit het VWO 4, 5 en 6 vond dit jaar plaats in het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Het Revius Lyceum kwam uit met 2 teams samen 10 leerlingen, en het eerste team heeft het toernooi gewonnen.

door Bertie Stierhout

De deelnemers moesten verschillende stellingen verdedigen van uiteenlopende onderwerpen. Het waren onderwerpen als: ,,Moeten de Nederlanders in Afghanistan blijven”of ,,Moet Nederland bouwen aan een nucleaire installatie in plaats van aan kolenmijnen” en ,,Speciaal onderwijs moet worden afgeschaft’’. Hieraan gingen twee weken bedenktijd vooraf. De final stelling werd vijftien minuten vóór het debat bekend gemaakt. Dat gebeurde in de tweede ronde en de halve finale. Docente Suzanne Hoeben heeft de tien leerlingen gecoached en ze geleerd debatten in het Engels te voeren vanaf het vierde leerjaar. Alle deelnemende leerlingen hebben de eerste drie jaar tweetalig onderwijs gevolgd. Hierna volgt het IB programma. Carla van Wissen heeft als teamleidster veel werk achter de schermen verricht.