College doorkruist Leersum

15 november 2007 om 00:00 Nieuws

Nadat een vijftal Leersumse verenigingen en stichtingen zich had gepresenteerd was het de beurt aan de bewoners. Burgemeester Naafs nam de taken over van de afgetreden dorpswethouder Emmy van Wijngaarden. Naafs meldde dat dit bezoek ,,een verdieping betekende na de kennismaking tijdens het eerste.’’

Overlast door verkeer en water hoog op agenda LEERSUM - Het dorpsbezoek van het college van B&W begon dinsdag 13 november met een ronde door het dorp per fiets. De tocht voerde onder meer langs bouwlocaties, plaatsen waar verkeersoverlast wordt ondervonden en waar maatregelen tegen wateroverlast zijn genomen. Tijdens een bezoek aan het Leersumse Veld werd door boswachter Jan de Groot een toelichting gegeven over het beheer van dat natuurgebied.

door Jan Meijer

Sluipverkeer

Het college heeft de Leersumse problematiek rond de verkeers- en wateroverlast hoog op de agenda staan. De klachten van bewoners van de Nieuwe Steeg over het sluipverkeer tijdens de spits - zij hadden het college daarop ook tijdens de fietstocht aangesproken - worden serieus genomen. Edwin Thoen presenteerde de resultaten van een meting die in september twee weken lang permanent was uitgevoerd. ,,Gemiddeld maken op werkdagen 1900 voertuigen gebruik van de Nieuwe Steeg en de Middelweg in de richting van de rotonde Darthuizer Poort. 90 procent daarvan is doorgaand verkeer. De provincie en ook Connexxion hebben geklaagd over het niet functioneren van deze rotonde. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of de verkeersstroom over de Nieuwe Steeg daarvan mede oorzaak is.’’ Ook de snelheid werd gemeten en het blijkt dat 15% harder dan 50 kilometer per uur rijdt voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts, terwijl de Nieuwe Steeg in feite in de 30 km-zone ligt. ,,De eerste maatregelen die zullen worden genomen zijn een verbetering van de fietssuggestiestroken en het aanbrengen van een mobiel snelheidsbord. Maar: de Nieuwe Steeg zal nooit als woongebied worden ingericht,’’ waarschuwde Thoen. En dus zal handhaving van de 30 km-grens door de politie niet worden uitgevoerd.

,,Hoe zit het met de maatregelen op de Boerenbuurt?’’ informeerde men nog. ,,Verdere maatregelen dan de reeds genoemde, ook ten aanzien van deze weg, worden opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer en VervoersPlan. Het mag niet zo zijn dat de oplossing op het ene punt overlast op een ander punt veroorzaakt,’’ besloot Naafs dit onderwerp.

,,Het water heeft tot veel klachten geleid,’’ meldde Flip Broertjes. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen bij de begraafplaats en langs de Boerenbuurt. ,,Op diverse plaatsen is het straatprofiel aangepast, zodat particulieren geen overlast van het water meer zullen krijgen. Bij de infiltratiepunten wordt het blad op afstand gehouden, zodat ze minder snel dichtslibben en de afvoer van het water bij De Binder richting Dreef wordt ook verbeterd. Als er nog meer signalen van overlast zijn, schroom dan niet dit te melden op de meldlijn 565656. Dat is voor alles wat er gebeurt in de ‘openbare ruimte’,’’ besloot Broertjes.

advertentie
advertentie