Wethouder Emmy van Wijngaarden legt functie neer

15 november 2007 om 00:00 Nieuws

DOORN/HEUVELRUG - Wethouder Emmy van Wijngaarden heeft dinsdag 13 november met onmiddellijke ingang haar wethouderschap neergelegd. Aanleiding is de motie van wantrouwen die vorige week donderdag door de SP werd ingediend. Deze motie werd weliswaar verworpen, maar legde met tien stemmen voor (SP,GroenLinks en PvdA) toch te veel druk op haar. Dit is de reden dat zij tot genoemde beslissing is gekomen.

Geëmotioneerd licht Van Wijngaarden in een telefoongesprek deze ochtend haar besluit toe. ,,De motie heeft mij aan het denken gezet. Er wordt nu deze motie in de raad geweest is teveel op me gelet. Ik moet toezeggingen en afspraken waar kunnen maken en weet dat ik dat niet altijd kan. Het is nog teveel brandjes blussen waar de ambtenaren druk mee zijn, waardoor er te weinig tijd is."

Voorlopig wil Van Wijngaarden even niets met de politiek te maken hebben. ,,Ik heb alles willen geven en voor mij is het belangrijk dat ik iets kan betekenen. Maar ik ben niet zo'n politiek dier, hoewel ik dit werk al met al wel zes en een half jaar gedaan heb. Nu ga ik eerst even niks doen en dan kijk ik wel wat er op mijn weg komt. Het toeval wil dat Van Wijngaarden een vakantie gepland had staan en ze wilde de beslissing weggaan of blijven voor die vakantie genomen hebben.

Van Wijngaarden heeft een brief aan de raadsleden geschreven waarin ze haar beslissing uitlegt.

De tekst van deze brief:

Geachte leden van de raad,

Hierbij deel ik u mede dat ik heb besloten om met onmiddellijke ingang mijn wethouderschap van de gemeente Utrechtse Heuvelrug neer te leggen.

Ik ben tot dit besluit gekomen op grond van de volgende overwegingen: Mijn stijl als wethouder kenmerkt zich door het zoeken naar consensus en door grote betrokkenheid bij wat de mensen binnen onze gemeente beweegt. Daar heb ik mij met hart en ziel voor ingezet. Juist vanwege die betrokkenheid vind ik dat ik toezeggingen die ik doe, afspraken die ik maak, ten volle moet kunnen waarmaken. De afgelopen tijd heb ik moeten constateren dat ik dat niet altijd kan. De veelheid aan werkzaamheden die binnen de ambtelijke organisatie moet worden uitgevoerd met soms onvoldoende middelen en mankracht, bemoeilijkt dit. Ik heb waardering voor de inzet van een ieder, maar ik ben verantwoordelijk voor de resultaten en die zijn niet altijd zoals ik ze voor ogen had.

De motie die afgelopen donderdag in de raad in stemming is gebracht, is weliswaar verworpen, maar deze heeft bij mij toch een afweging teweeg gebracht. Deze motie legt een zware druk op mij: ik heb naar de toekomst gekeken en me afgevraagd: kan ik dit waarmaken? Gezien de problematiek die ik hierboven heb geschetst, twijfel ik daaraan. Die afweging heeft geleid tot bovenstaand besluit.

Het valt mij uiteraard zwaar een dergelijk besluit te nemen. Ik voel mij gesteund door mijn collega's in het college en door de organisatie, en ik heb mij steeds ten volle ingezet voor het belang van onze gemeente en haar inwoners, maar toch heb ik gemeend deze beslissing te moeten nemen.

Ik spreek hierbij de wens uit dat u als raad de belangen van onze inwoners bij uw toekomstige beraadslagingen zwaar wil laten wegen. Ik wens u daarbij veel wijsheid toe.

Hoogachtend,

Emmy van Wijngaarden-Busstra

Op de foto: Wethouder Emmy van Wijngaarden links, recentelijk in haar functie als wethouder in Driebergen.

advertentie
advertentie