Vooronderzoek mogelijk onzedelijk gedrag

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

Deze deed een melding van gedragingen die grensoverschrijdend zijn en duiden op onzedelijk gedrag. Dinsdagavond hield het Openbaar Ministerie met politie en gemeente een besloten bijeenkomst over het onderzoek.

OVERBERG - Dominee De Kieviet in Overberg is vrijgesteld van werkzaamheden. Dit zou ook alles te maken hebben met het vooronderzoek dat het openbaar ministerie is gestart naar aanleiding van een melding van basisschool ‘De Wegwijzer’.

door Peter Kuijpers

De verbintenis aan de Efrathakerk sinds deze zomer is voor de dominee zijn zesde gemeente, na een aantal op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Hij gaf eerder in een interview op de website van de kerk aan dat één van zijn dromen het actief betrekken van de jeugd bij de gemeente is. Na het zelf ontvangen van meldingen van mogelijk onzedelijk gedrag had de kerkraad het verzoek aan de kerkelijke provincie gedaan iemand uit de hervormde Gemeente Overberg vrij te stellen van zijn werkzaamheden.

Het openbaar ministerie wil nog niet veel kwijt over de zaak, maar spreekt over een melding van gedragingen en bestrijdt op dit moment het misbruik van jonge kinderen. ,,We zijn bij het Openbaar Ministerie een vooronderzoek gestart, naar aanleiding van meldingen die via de school bij de politie zijn binnengekomen. Het zou hier gaan om twee meisjes en de politie vermoedt dat nog enkele meisjes betrokken zijn. In dit onderzoek is geen verdachte, we kijken nu alleen nog naar de meldingen van gedragingen die grensoverschrijdend zijn en duiden op onzedelijk gedrag. Er heeft geen misbruik plaatsgevonden, bij ons is niets bekend van bijvoorbeeld betasting. Ook zijn er nog geen aangiften gedaan door ouders. Wij volgen een strikte oriënterende procedure, welke niet te lang mag duren, ook om te beoordelen of we strafrechtelijk op kunnen treden’’, geeft woordvoerder Hallebeek van het Openbaar Ministerie aan. Zij sluit niet uit dat na de bijeenkomst eventueel meer meldingen binnen komen.

u Lees verder op pagina 8.

Mogelijk onzedelijk gedrag

De besloten avond is gehouden in buurthuis De Buurthucht. Hierbij zijn de ouders over het vooronderzoek op de hoogte gebracht. ,,Er was dinsdagavond voor alle ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar in Overberg een besloten bijeenkomst, waarbij burgemeester Naafs aanwezig was. Hij is als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en met de informatie op de bijeenkomst willen we verdere onrust voorkomen. Voor vragen of met informatie kunnen de ouders altijd nog bij de politie terecht’’, geeft een gemeentevoorlichtster aan.

Eerder al was in de kerk een mededeling gedaan. ,,De kerkelijke provincie heeft na de melding van de kerkraad, die hoorde van mogelijke onzedelijk gedrag, besloten iemand uit de gemeente vrij te stellen van werkzaamheden. Dit is gebeurd voor een periode van drie maanden om spanningen te voorkomen gedurende de tijd van een nader onderzoek. De kerk ziet de vrijstelling ook niet als een tuchtmaatregel of een oordeel. Het nader onderzoek moet uitwijzen of op de melding een consequentie volgt. Het Openbaar Ministerie heeft de meldingen nu ook in onderzoek, dus volgens het protocol dat binnen de PKN is vastgesteld, zullen we hier de uitkomst van afwachten’’, geeft woordvoerder Boele van de kerk aan.

De Efrathakerk heeft inmiddels een stuurgroep ingericht met professionele begeleiding om deze periode door te komen en voorziet in de invulling van de reguliere kerkelijke activiteiten.

advertentie
advertentie