Sandra van Luijtelaar nieuwe dirigent EMM

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Sandra van Luijtelaar is de nieuwe dirigent van EMM. Zij is gekozen door de meerderheid van de leden uit een drietal kandidaten. Die handelwijze was nodig na het plotselinge vertrek begin mei wegens ziekte van de bijna tien jaar het orkest dirigerende Willem Stoops.

door P.W.P. de Jong

Wie is nu die nieuwe dirigent? Sandra beantwoordt dat graag zelf: ,,Ik ben in 1973 in Seoel (Zuid-Korea) geboren, kwam twee jaar later als adoptiekind bij mijn ouders in Nederland (Tilburg) om na vier jaar met hen naar Baarn te verhuizen, de plaats waar ik nog steeds woon. Op mijn negende jaar mocht ik lid worden van een drum- en bugelcorps en kwam al spoedig bij de malletgroep terecht. Dit corps speelde in de weekends ook vaak in het buitenland en dat vonden mijn ouders te veel van het goede.”

Op haar dertiende werd Sandra lid van de Baarnse harmonie Crescendo om te gaan drummen. Het paukenspel fascineerde haar dermate, dat zij besloot op haar achttiende slagwerk te gaan studeren aan het Hilversums conservatorium. Maar Sandra had niet op de reactie van haar ouders gerekend. Het werd ‘kiezen’. Bij moeder blijven en geen muziekopleiding of de muziek, maar dan op kamers. Sandra: ,,Ik koos voor de muziek ook al probeerde ik uit te leggen dat ik de muziek ‘naast’ mijn moeder wilde kiezen. Dat betekende het verlaten van het veilige nestje en zelf iets opbouwen. Door een baan te vinden, die veel werkijver van mij vroeg, probeerde ik mijn ‘hang’ naar het conservatorium weg te stoppen. Maar dat mislukte, toen ik na een ontmoeting met docent Gerrit Fokkema bij zijn vooropleiding aan het Amsterdams Conservatorium kon komen”.

Resoluut zegde Sandra in 1998 huis en baan op om elders een zolderkamer te huren. Fulltime begon ze aan de vierjarige opleiding. Docent Fokkema ruilde ze al spoedig in voor Jan Schut, die haar meer ruimte bood in de studieaanpak.Van oud-marinierskapeldirigent Gert Buitenhuis wilde ze graag ook nog wat lesstof opsteken. Vandaar haar overstap naar Conservatorium Enschede, waar ze hem niet meer aantrof maar wel docent Hennie Ramaekers. In 2002 studeerde ze bij hem af. Maar daar bleef het niet bij. In 2003 ging ze naar Tilburg om een dirigeerstudie ‘lichte muziek’ te volgen. In juni 2005 rondde ze ook deze studie succesvol af.

Sandra: ,,Sinds 1998 ben ik actief als dirigent. Eerst bij symfonisch blaasorkest Harpe Davids in Zoetermeer, dan drie en een half jaar bij het politiemuziek gezelschap ‘Excelsior, Gooi &Vechtstreek’. En nu nog - naast het dirigentschap bij EMM - bij concertfanfare Soli Deo Gloria te Apeldoorn, harmonieorkest K & V te Maurik en Chr. Muziek & Showband Bernhard te Amersfoort. Orkestleden wil ik door mijn wijze van dirigeren weten te raken met muziek. Het gaat daarbij niet alleen om de noten, maar ook om de emotie zelf. Als je dat goed weet over te brengen, dan kan een dankbaar gehoor de kroon op je werk zijn. Met EMM hoop ik dat ook te bereiken”

advertentie
advertentie