Aan de slag op natuurwerkdag

16 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Op zaterdag 3 november wordt de Landelijke Natuurwerkdag voor de zevende keer georganiseerd. Op circa 300 mooie plekken in natuur en landschap gaan meer dan tienduizend mensen tegelijk aan de slag. Ook in Leersum aan de Middelweg 81 kan men zich actief inzetten. Zo krijgen deelnemers de mogelijkheid om de eigen omgeving beter te leren kennen.

Wie helpt mee om de 50 wilgen te ontdoen van hun te zwaar wordende pruik? Daar aan de Middelweg bij eigenaar Dennis van der Haagen staan 50 wilgen langs de weg. 4 jaar geleden zijn deze geknot en dit jaar is het weer nodig om ze van hun pruik te ontdoen. Deze nog relatief jonge knotwilgen moeten met een regelmaat van 4 jaar worden geknot. Wacht men daar mee, dan loopt men het risico dat er bij een flinke wind takken afscheuren, waardoor er grote wonden ontstaan en op deze plaats de knotwilg inrot.

De knotwilg is een boomsoort die thuishoort in het landschap van Amerongen en Leersum. In het voorjaar halen de bijen er honing vandaan. Daarom zijn ze ook geliefd bij imkers. Verder vormen ze voor steenuiltjes een broedplaats en treft men er diverse andere vogels in aan.

De organisatoren van de werkgroep landschaps-en bosbeheer van de vereniging voor Dorp en Natuur te Amerongen – Leersum doen een oproep aan iedereen die op zaterdag 3 november mee wil werken bij het knotten van de wilgen. Dit gebeurt in samenwerking met MADD (Make an difference day), een organisatie die op 2 en 3 november landelijk verschillende activiteiten organiseert voor vrijwilligers. Het college van de gemeente Utrechtse heuvelrug zal ook blijk geven van haar belangstelling, in de persoon van wethouder van Wijngaarden. De organisatoren beloven de deelnemers een nuttige en aangename dag. De werkdag begint om 09.00 uur en eindigt om 12.30 uur.

Het verzamelen is bij de boerderij aan de Middelweg 81.

Voor meer informatie en om u aan te melden: www.natuurwerkdag.nl. Of neem contact op met de locatieleider: Bas Rooseboom, tel. 0343-453323

Wees er snel bij, want er kunnen 40 personen deelnemen.

De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

advertentie
advertentie