Van amateur tot erkend preparateur

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Bisseling begon als veertienjarige jongen kleine dieren en vogels op te zetten. Zo natuurgetrouw mogelijk en onbeschadigd. Later besloot hij van deze liefhebberij zijn beroep te maken. Hij volgde opleidingen in het buitenland, haalde diploma’s en certificaten en met de nodige licenties in huis mocht hij zich vanaf 1997 officieel erkend preparateur noemen.

Bisseling: ,,Ik wil de dieren behouden’’ ELST - Het opzet-atelier aan de Rijksstraatweg 30 van Alexander Bisseling heeft drie dagen open huis gehouden. Vele belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Bisseling toonde met plezier ieder opgezet dier. Zijn beroep wordt officieel Taxi-dermist genoemd, wetenschappelijk Engels voor bewegende huid. In Nederland is het begrip preparateur in gebruik, wat wijst naar conserveren.

door Manus van Gent

AA&S

Tien jaar bestaat het bedrijf : Alexander Animals and Stones. Alexander Bisseling is een jonge man van 29, lang postuur en een kalme uitstraling. Hij werd geboren en is opgegroeid in Elst en bleef bij zijn ouders in huis. Hier was zijn opzet-atelier, van jongs-af-aan, bij de winkel in stenen en half-edelstenen. De naam van de zaak werd eraan ontleend – Alexander Animals and Stones A.A.& S.

Als jongetje was hij al druk met vogels en andere dieren; hun jasje uit trekken en ze dan prepareren. Bisseling: ,,Eerlijk gezegd komt het door de omgeving waar ik woonde. In de uiterwaarden en in de bossen krioelde het van de dieren. Velen daarvan stierven een natuurlijke dood, anderen werden bejaagd. Van beide categoriën kreeg ik wel exemplaren in handen en met advies van toenmalige vakmensen ben ik gaan leren deze dieren te behouden. Een mooi opgezette gans moest altijd aantrekkelijker zijn dan een half-vergaan dier in de polder.“

Opzetten

,,Het werk werd steeds leuker en moeilijker. Jachttrofeeen opzetten, zoals havikken, eenden, herten en geweien. Maar het bleef vooral aanbod uit de regio. Ik moest echt zorgen voor vakscholing, dat kon alleen in het buitenland, en voor diploma’s, certificaten en licenties. Door de vernieuwde milieu-wetgeving mocht ik dit werk alleen met die papieren voortzetten anders was ik mijn hobby ook kwijt. Het leuke is dat ik nu opdrachten krijg van musea en educatieve instellingen, en mijn professie blijft mijn hobby.”

De werkzaamheden bestaan in eerste stap uit het nauwgezet villen en de resten verwijderen. ,,Dan wordt de huid gelooid. Ik construeer een lijfje van styropur, precies passend voor de huid. Dan maak ik vleugels, poten, nek en kop met ijzerdraad enigszins beweegbaar eraan vast. In de gewenste houding. Vervolgens span ik de totale huid eroverheen en zet het dier op een voetstuk. Zo nodig wat bijkleuren en bijwerken en dan is het werkstuk klaar.” Wie meer wil weten kan kijken op http://www.alexandersanimals.com / www.alexandersanimals.com.

advertentie
advertentie