De kern van de zaak

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Enige tijd geleden ontving ik van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een enquêteformulier. De inhoud zal weinig om het lijf hebben gehad want ik herinner me slechts één vraag: In welke kern woont u? Nu heb ik in twee dingen nooit gewoond, niet in een stad en niet in een kern. Ik woonde slechts in dorpen en vlekken en heb daarom ingevuld dat ik al bijna 35 jaar in het mooie dorp Amerongen woon.

Iemand zal het verzonnen hebben, u en ik wonen volgens de gemeente allemaal in een kern, maar dat blijft een verzinsel! Want mijn ‘van Dale’ zegt dat het woord ‘kern’ staat voor ‘het binnenste van iets’ en verder wordt genoemd ‘midden of middelpunt’. We spreken ook over dorpskern, kern van de zaak, enz.

De kern van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is dus niet uw of mijn dorp, maar een foeilelijk gebouw op de verkeerde plaats neergezet in het eens zo mooie dorp Doorn, het gebouw waarin ons bestuur zetelt. En het was mijns inziens dan ook niet nodig om kern-wethouders aan te stellen. In het Amerongse geval werd iemand van buiten de gemeente dorpsoudste of zo zij het noemen kern-wethouder van ons kwetsbare dorpje. Wist voordien misschien niet eens waar Amerongen lag! En hoe weten wij dat hij zuinig zal zijn op onze meer dan 200 monumenten en staan er straks geen flats tegen het beschermde dorpsgezicht?

Toen dacht ik na over het in mijn ogen wel wat erg uitgebreide bestuur van onze nieuwe gemeente en kwam op het idee dat te vergelijken met twee gemeenten die ik ook vrij redelijk ken. Ten eerste de gemeente Haarlemmermeer, liggend tussen drie grote steden, met daarin onze Nationale Luchthaven Schiphol, meerdere treinstations, meerdere autosnelwegen en zo’n tien dorpen binnen haar grenzen. Ten twee de gemeente Veenendaal, onze buurgemeente.

Het beste is daarbij te kijken naar de statistische gegevens:

Haarlemmermeer:

Oppervlakte ha:18.000

Aantal inwoners:138.308

Aantal woningen:55.237

Aantal wethouders:5

Aantal gemeenteraadsleden:39

Elk gemeenteraadslid vertegenwoordigt:3.546 inwoners.

Elke wethouder vertegenwoordigt:27.660 inwoners.

Veenendaal:

Een gemeente die de komende jaren zal groeien tot 70.000 inwoners. Met veel industrie, winkels en dienstverlening. Was kort gelden de groenste gemeente van Nederland!

Oppervlakte ha: 1.981

Aantal inwoners: 61.669

Aantal woningen: 23.758

Aantal wethouders: 4 waarvan drie geboren Veenendalers

Aantal gemeenteraadsleden: 33

Elk gemeenteraadslid vertegenwoordigt: 1.869 inwoners.

Elke wethouder vertegenwoordigt: 15.417 inwoners.

Utrechtse Heuvelrug:

Oppervlakte Ha: 13.410

Aantal inwoners: 48.957

Aantal woningen: 19.760

Aantal wethouders: 6

Aantal gemeenteraadsleden: 29

Elk gemeenteraadslid vertegenwoordigt: 1.688 inwoners.

Elke wethouder vertegenwoordigt: 8.159 inwoners.

Conclusie:

Gerekend naar het aantal gemeenteraadsleden en wethouders in de vergeleken gemeenten, kan in onze gemeente ongeveer 50 % worden bespaart op het aantal bestuursleden. Kort geleden kreeg ik van de nieuwe gemeente een gele kaart omdat mijn meidoornhaag minder dan vijf centimeter te breed was en een dreiging met rood. Ik wil het bestuur van onze gemeente de rode kaart besparen en geef ze voorlopig geel.

Dit omdat het van tweeën één is: Of ons bestuur is niet van hetzelfde kaliber als de besturen in de twee andere gemeenten, of er staan veel teveel mensen op de loonlijst.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat in genoemde gemeenten de wethouders tijd hebben om overal te verschijnen waar iemand een bijzondere wind laat, het maken van collectieve fietstochtjes of het bemoeien met de vraag of in de dorpen op koninginnedag één of twee coupletten van het Wilhelmus mogen worden gezongen. Zij hebben waarschijnlijk al hun tijd en werkkracht nodig om hun gemeente te besturen. En daarvoor worden zij tenslotte ook betaald!

Piet Tuik

Kersweg, Amerongen

advertentie
advertentie