Kansen in het buitengebied

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Elke verandering in het buitengebied van de gemeente is gebaseerd op maatwerk en het blijkt vooral een kwestie van geven en nemen te zijn als landeigenaren wat willen in het gebied. Er is veel wet- en regelgeving van toepassing. Zo is er bijvoorbeeld de rood voor groen regeling, waarbij een nieuw landgoed gerealiseerd mag worden met daarop een nieuw landhuis. Voorwaarde is wel dat een aanzienlijk deel van de grond als nieuwe natuur ingericht wordt. Niet altijd is duidelijk of regelingen naast elkaar toegepast kunnen en mogen worden.

Maatwerk is de dagelijkse praktijk HEUVELRUG - Landgoederenbeleid, bouwen in het buitengebied, beschermen van kwetsbare natuur, functiewijzigingen van monumentale bouwsels in het buitengebied. Het buitengebied staat volop in de belangstelling. Adviesbureau Waelenburg uit Langbroek richt zich zelfs volledig op de ontwikkeling van landgoederen en boerderijen en ziet veel kansen in het buitengebied. Ook wethouder Emmy van Wijngaarden is positief over de ontwikkelingen en mogelijkheden in het gebied.

door Marleen Meijer

Adviesbureau Waelenburg uit Langbroek maakt landgoedeigenaren, potentiële landeigenaren en agrariërs wegwijs op het gebied van de regelgeving. Maar daarnaast is er ook nog veel niet geregeld en hebben veel gemeenten geen beleid vastgesteld voor het buitengebied. Wethouder Emmy van Wijngaarden: ,,Alles is maatwerk per geval wordt bekeken, wat we wel of niet willen toestaan. Er zal ook altijd iets voor terug moeten komen.”

Verrommeling

De wethouder wil niets liever dan duidelijke kaders, maar de gemeente heeft momenteel niet de menskracht om beleid op korte termijn te realiseren. Ze wil in ieder geval de verrommeling van het buitengebied tegengaan. Die verrommeling ontstaat nog weleens volgens Van Wijngaarden wanneer een agrariër geen opvolger heeft. Daarom is ze positief over de mogelijkheid aan de agrarische bedrijfstak gelinkte bedrijven toe te laten.

Ook aan huis gebonden bedrijven zoals bijvoorbeeld een kapsalon of een peuteropvang mogen in het buitengebied als nevenactiviteit om ervoor te zorgen dat de agrariër zijn hoofd boven water kan houden. Maar deze nevenactiviteiten zijn wel aan strenge regels gebonden om te voorkomen dat ze ten koste van het boerenbedrijf gaan. Voorbeeld van dit laatste is camping de Boterbloem in het buitengebied van Amerongen. De nevenactiviteit mini-camping heeft daar uiteindelijk het boerenbedrijf vervangen en het is een recreatiebedrijf geworden wat voor de landelijke sfeer nog wat vee rond heeft lopen.

Schaalvergroting

Als een boerenbedrijf vrij komt en er is geen opvolger dan moet volgens de wethouder de eigenaar eerst zijn land aanbieden aan de buren. Die kunnen door schaalvergroting hun bedrijf versterken. Van Wijngaarden vindt het belangrijk dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. Schaalvergroting is de enige mogelijkheid voor de bedrijven om voort te kunnen bestaan. Maar er is ook de ruimte voor ruimte regeling.

u Lees verder op pagina 5.

advertentie
advertentie