Centrumplan Maarn

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Met verbazing las in de kaap van donderdag 4 oktober dat de bewoners niet erg enthousiast zijn over het centrumplan van dorpskern Maarn. Het geheel zou niet passen, te hoog zijn en even verderop zegt men zelfs dat er niemand winkels zou huren en het huidige winkelbestand voldoende zou zijn.

Met deze zienswijze van een aantal oude mensen en ouderwetse organisaties ben ik het geheel niet eens. Er is in ons dorp aan van alles behoefte. In de huidige Plus Supermarkt breek je als je niet uitkijkt je nek, het staat er terecht tjokvol. Een uitgebreide luxe winkel met cadeau artikelen ontbreekt, een schoenmaker is, nadat de huidige functionaris om gezondheidsredenen zijn winkel moest sluiten en helaas is overleden, nergens meer te vinden en voorzieningen voor jongeren, gehandicapten en de minder draagkrachtigen zijn gewoon niet aanwezig.

Jammer te meer dat, zo vernam ik uit zeer betrouwbare bron, Kruitvat en Blokker zich met een dependance heel graag in het centrum zouden willen vestigen als er maar ruimte was. Aan het huidige centrumplan is niets mis. Het zal er met aankleding van bloembakken en dergelijke alleen maar gezelliger op worden. Ik mis alleen de balkonnen voor de toekomstige bewoners. In deze tijd kan een architect aan een gebouw veel doen. Wat te denken van grasdaken bloembakken en groen in de perken. Ook het verkeer zal net zo druk zijn als nu. Laden/lossen gebeurt inpandig, want ook een parkeergarage is een goede zaak.

Men zou zelfs indien nodig de Raadhuislaan bij de winkelpromenade bepaalde uren voor auto’s kunnen afsluiten, het is allemaal af te spreken. Ik denk hierbij dan bijvoorbeeld tijdens de markt.

Zorg dat de nieuwe winkelpanden betaalbaar zijn voor de te huren winkeliers alsmede de gemeentelijke lasten, dan komen de ondernemers vanzelf. Zorg voor betaalbare huisvesting voor jongeren, gehandicapten en minder draagkrachtigen die ook graag willen wonen, een vergeten groep. En denk niet alleen aan de elite en bejaarden, heb zorg voor een goede infrastructuur.

En onze kinderen, de volwassenen van de toekomst: zorg voor een centrum waar mensen die dat nodig hebben via het centrum voor zorgindicatie een aangepast appartement kunnen huren tegen een betaalbare huur en een alarm centrale 7x 24 uur bemand. Waar iedereen die dat nodig heeft na verwijzing door huisarts, specialist, maatschappelijk werker, thuiszorg zich kan aansluiten en noodhulp kan krijgen na bijvoorbeeld een valpartij.

En op het burgemeester Everwijn Langeplein voor een muziekkoepel, waar onder andere Manderen droog kan spelen en indien nodig andere buiten evenementen kunnen plaatsvinden. Het zal er voor ons en onze gasten een stuk gezelliger mee worden.

Vooruit, werk aan de winkel. Ikzelf neem hierin het voortouw met dit stuk, voeg de daden bij de woorden schiet, een beetje op want er is niet alleen vandaag maar er zal ook een morgen zijn.

Marga Letema

Maarn

advertentie
advertentie