Donderberg krijgt negatief advies raad

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - De gemeenteraad heeft bijna unaniem een negatieve beslissing genomen over het bouwplan voor de Donderberg in Leersum. Daarmee is het besluit van de voormalige Leersumse raad teruggedraaid. Alleen PvdA raadslid Rein van Veenendaal wilde het plan door laten gaan.

door Marleen Meijer

,,Er kan veel veranderen in drie weken tijd", daarmee opende wethouder Robbert Waltmann zijn uitleg over de Donderberg gisteravond. Helder lichtte hij nog eens het hele traject toe wat de Donderberg gelopen heeft, nadat veel fracties inmiddels hadden laten weten niet met het bouwplan akkoord te willen gaan, ondanks onduidelijkheid over financiële consequenties. Drie weken geleden in de commissievergadering was een groot deel van de raad er nog van overtuigd dat een beslissing van de voormalige Leersumse raad niet teruggedraaid kon worden. Maar in de weken die volgde werd duidelijk dat er nauwelijks enig draagvlak voor het plan was onder de Leersumse bevolking. Onder meer de succesvolle handtekeningenacties van Dorp en Natuur en de SP lieten zien dat de Leersumse bevolking niet op de bouw van het grote appartementencomplex zaten te wachten.

Was het CDA tijdens de raadsvergadering gisteravond nog voor het plan en vond deze fractie dat de bevolking twee jaar geleden voldoende mogelijkheden had gehad inspraak uit te oefenen, gaande weg de behandeling van het onderwerp kon ook de CDA fractie niet om de werkelijkheid van nu heen. Alleen PvdA raadslid Rein van Veenendaal gaf een persoonlijke stemverklaring af waarin hij positief voor het plan stemde. Hij was ten tijde van goedkeuring van het bouwplan in Leersum raadslid in de Leersumse raad en vond dat er juist gehandeld was door het toenmalige gemeentebestuur en raad en het plan daarom niet teruggedraaid moest worden.

Wethouder Waltmann gaf uiteindelijk de raad het advies de artikel 19 procedure stop te zetten door de bezwaarmakers gelijk te geven. Hij stelde voor dat hij de stedebouwkundige van de gemeente opdracht geeft om een visie van bouwmogelijkheden op het terrein te maken en te kijken wat zo goed mogelijk past op het terrein binnen het geldende bestemmingsplan. Daarmee zal de wethouder dan naar de projectontwikkelaar gaan om met hetgeen daar uitkomt terug te komen bij de raad. De raad kon zich prima vinden in dit voorstel.

advertentie
advertentie