Kudde schapen toch op pad

21 september 2007 om 00:00 Nieuws

Met een ruim honderd kilometer lange tocht vragen de stichting en het Goois Natuurreservaat aandacht voor de versnippering van de Utrechtse Heuvelrug. De tocht zou maandag beginnen, maar door de vervoersbeperkingen moesten de schapen een dagje wachten.

DOORN/REGIO (ANP) - Nadat hij een paar dagen in de piepzak zat wegens de maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Engeland, is schaapherder Johan Griffioen dinsdagochtend toch met zijn vijftig schapen op pad gegaan. Dat heeft een woordvoerder van de stichting Het Utrechts Landschap laten weten.

Dinsdag liepen de schapen de eerste en tweede etappe, zodat de rest van het schema niet in het honderd loopt. ,,We laten ons niet door de eerste de beste barrière kisten'', aldus de zegsman. Dat blijkt ook uit de kunststukjes die de herder moet uithalen om de schapen op hun bestemming te krijgen. ,,We moeten onder rijkswegen door, we kruisen provinciale wegen, spoorlijnen, dorpen, campings en kanalen'', vertelde Griffioen eerder. ,,Het is dus nog een heleboel werk om overal te kunnen komen.''

De herder en zijn kudde zullen onderweg veel aandacht trekken, denkt de zegsman van Het Utrechts Landschap, een van de organisaties die zich inzet voor de tocht. ,,We willen graag dat mensen de schapen langs zien trekken. We zoeken dus ook wat dorpjes op en mensen mogen aansluiten bij de kudde als ze dat willen.''

De kudde reist overigens niet alleen. Een team begeleiders en een cameraploeg om alles vast te leggen, vergezellen de schapen. Op de website van Het Utrechts Landschap en het Goois Natuurreservaat zijn elke dag filmpjes te zien van de voettocht.

advertentie
advertentie