Van schaapskooi tot woning

13 september 2007 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Steeds vaker krijgt de gemeente aanvragen voor de bouw van woningen in het buitengebied en/of het verbouwen van schuren en schaapskooien in woningen. Een groot deel van de commissie Ruimte maakt zich hierover zorgen, omdat er geen duidelijk beleid op dit terrein is.

Roep om beleid functie- wijzigingen

door Marleen Meijer

Laten verpauperen of restaureren en verbouwen met een functiewijziging, waardoor het geld oplevert en het monument behouden blijft. Nu gaat het om een schaapskooi aan de Dwarsweg in Overberg, in het verleden waren het vooral tabaksschuren in Amerongen. Dankzij het beleid van de voormalige gemeente Amerongen om de functiewijziging goed te keuren zijn veel tabaksschuren in het dorp behouden gebleven. Om nu de schaapskooien te behouden zal ook daar de mogelijkheid van functiewijziging geboden worden, zodat er een woning een bed & breakfast of bijvoorbeeld een theehuis in gevestigd kan worden. Zo denkt in ieder geval wethouder Emmy van Wijngaarden er over.

Ook de bouw van een woonboerderij met bijgebouwen aan de Buurtsteeg in Maarsbergen ter vervanging van een veeschuur op een voormalig agrarisch perceel en het bouwen van een woning op de fundamenten van het oude koetshuis van landgoed Sterkenburg in Driebergen doet menig commissielid de wenkbrauwen fronsen. De wethouder is er echter enthousiast over. ,,Ik kan de aanvraag voor de boerderij aan de Buurtsteeg in Maarsbergen alleen maar toejuichen, agrarische grond wordt hier natuur. De woning is nodig als financiële compensatie.

Wat betreft het koetshuis op landgoed Sterkenburg, is het vooral de ‘wollige’ uitleg in de nota ‘Provinciaal erfgoedbeleid en reconstructie van verloren monumenten’ van Gedeputeerde Staten die vraagtekens oproept bij de SP. In de notitie staat dat aan reconstructie van verloren monumenten medewerking kan worden verleend als er sprake is van ‘contextueel bouwen’ en het moet een ‘dialoog met de omgeving aangaan’.

Commissieleden hebben zo hun bedenkingen bij het al te makkelijk akkoord gaan met de functiewijzigingen. Groen Links verwoord het zo: ,,Je koopt een boerderij met een waardevol monument op het terrein, doet er vervolgens niets mee zodat het verpaupert en zie daar het levert goud op door er een woning van te maken. Wij zijn het daar niet mee eens, tenzij het starterswoningen worden. De SGP wil dat er randvoorwaarden op papier komen, om te voorkomen dat eigenaren straks alle schaapskooien tot woningen omvormen. De Christen Unie hamert ook op beleid. ,,Straks wordt er nog een woning gebouwd op de fundamenten van een Ridderhofstad”. Ook de VVD en de SP hebben zo hun twijfels. D66 en het CDA willen echter de functiewijzigingen wel honoreren om monumenten te behouden.

advertentie
advertentie