Geopad door het bos

13 september 2007 om 00:00 Nieuws

Wie wil weten waardoor een gebied werd zoals het nu is, kan veel hebben aan hetgeen de Aarde daarover vertelt. Zowel de grond onder onze voeten als het reliëf om ons heen bieden daar vaak allerlei informatie over. Daarbij tonen ze behalve effecten van natuurlijke processen ook de invloed die de mens op de ontwikkelingen uitoefende’. Een citaat uit het boekje ‘Op geopad in de bossen tussen Maarn en Doorn’ van de Geopad-boekjes uit de serie Telluris.

Een onverwacht leuke wandelgids voor een zeven kilometer lange wandeling die start bij het (huidige) station van Maarn. Wie het pad lopen wil kan het beste thuis eerst de ‘hoofdtekst’ in het boekje bestuderen. Deze biedt veel achtergrondinformatie over het ontstaan van de heuvelrug, de buitenplaatsen en de oude wegen.

De boekjes zijn allemaal eenvoudig zwart/wit geprint, voorzien van een gekleurd omslag en getekende kaartjes. Voordeel is dat ze nagenoeg niets wegen en passen in iedere broekzak. De routes zijn helder beschreven zonder veel overbodige informatie. Wel even opletten: op sommige stukken valt de wandeling samen met o.a. een rood-wit gemarkeerde wandeling van het zogenaamde ‘trekvogelpad’ of een route van ‘Natuurmonumenten’. ‘….Er volgt nu een beklimming van de stuwwalflank waar het gebied ‘Wijde Zicht’ van Natuurmonumenten ons opwacht en verwelkomt. Bij een kruispunt knikt de gemarkeerde route (van Nat. Mon.) er iets naar rechts om de bestijging van de stuwwal voort te zetten….’. Andere deeltjes uit de serie: ‘De bosrijke natuur van Stameren en Hoog Moersbergen’, ‘Het Natuurlijke landgoed Noordhout bij Maarn’ en ‘De bosrijke omgeving van het Berghuisje bij Maarn’.

Alle deeltjes zijn gidsjes voor wandelaars. Afstanden tussen 5 en 10 km. Bestellen bij: Nationaal Landschapskundig Museum Dordrecht, 078 61 47 476.

De prijs: 1.60 per stuk ex. verzendkosten.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie