Postuum eerbetoon aan Saskia

23 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De expositie komt eruit te zien zoals Saskia het zelf wilde. Wars van bewieroking was ze. ,,En dus wilde ze alleen maar exposeren als ze een deel van de opbrengst van de verkoop kon geven aan Kinderstem van Cordaid. Saskia was dol op kinderen’’, legt haar man uit. ,,De kindercursus mandalatekenen die zij op verzoek van Maarn Wijzer verzorgde, was voor de kinderen en voor Saskia één groot feest.’’ Tot een jaar voor haar overlijden heeft de kunstenares vol enthousiasme en passie lesgegeven bij Maarn Wijzer. ,,De meeste dorpelingen kennen haar van de cursussen numerologisch- en mandalatekenen. Maar haar porseleinen poppen maakten haar wereldberoemd’’, vertelt Harry Boon, die zijn vrouw vergezelde naar tal van beurzen in Nederland en Duitsland.

Gemengde gevoelens bij expositie MAARN - Een paar jaar geleden zei de Maarnse kunstenares Saskia Boon ‘ja’ toen De Twee Marken haar om een overzichtstentoonstelling verzocht. Saskia heeft het niet mogen meemaken, zij overleed op 14 oktober 2006. Het dorpshuis exposeert haar werk komende maand in een postuum eerbetoon. Van de poppen die haar beroemd maakten tot de mandalatekeningen die haar als docent bij Maarn Wijzer geliefd maakte.

door Marja Eestermans

Als kind speelde Saskia met de porseleinen poppen van haar grootmoeder. Ze knutselde en tekende ook graag, vooral sprookjesfiguren en kinderportretten. Die voorkeuren zie je terug in haar latere werk als poppenmaakster en tekenares. ,,Saskia was praktisch autodidact.’’ In de jaren tachtig ging haar voorkeur uit naar het modelleren met houtpoeder. Saskia maakte geen poezelige sofapoppen, maar koos vaak voor surrealistische voorstellingen. Ze liet poppen uit rode kool, paprika’s en pompoenen tevoorschijn komen. Daarnaast haalde Saskia haar inspiratie uit sprookjes- en kinderboeken en uit de Griekse mythologie. Ook haar eigen dochters prikkelden haar fantasie. Ze ging lesgeven in het maken van poppen van houtpoeder, uit het lesmateriaal stelde zij later een boek samen.

,,Toen kwamen de porseleinen poppen erbij. Ze deed alles zelf, van het boetseren van de modellen tot het branden van het porselein. Ik hielp haar bij die techniek, dat was een leuke samenwerking. Maar de creativiteit zat helemaal bij haar.’’ Saskia’s werk trok over de hele wereld de aandacht. Ze bezocht internationale topbeurzen en een Duitse fabriek verkocht prototypen van haar mooiste porseleinen modellen aan amateur-poppenmakers .

,,Die fabriek vroeg haar om allerlei aanpassingen te doen. Toen hield het voor Saskia op. Dat is typisch mijn vrouw. Als ze concessies moest doen voor de commercie, was het voor haar niet leuk meer. Ze stopte op het hoogtepunt en legde zich weer op tekenen en schilderen toe, daarna volgde het lesgeven.’’

Op de expositie is ook onafgemaakt werk van Saskia te zien. ,,En haar rouwkaart staat er ook. Ze heeft zelf een van haar tekeningen ervoor uitgekozen, een mandala van een verlichte poort.’’

Expositie Saskia Boon, van 5 september tot 5 oktober. De Twee Marken, Trompplein 5 te Maarn.

advertentie
advertentie