Heuvelrug decor voor Nederlands Studentenkampioenschap wielrennen

9 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De Utrechtse studentenwielervereniging De Domrenner organiseert op zaterdag 29 september het Nederlands studentenkampioenschap wielrennen (NSK). Op een selectief parcours over de Utrechtse Heuvelrug zullen honderden studerende wielrenners op deze dag strijden om in totaal vier nationale titels. De Utrechtse wielervereniging organiseerde in 2001 ook al het NSK.

Het NSK wielrennen is bedoeld voor studenten van het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Binnen enkele jaren is het NSK uitgegroeid tot een groot wielerevenement waar zelfs studerende profs aan mee hebben gedaan.

Klimmen

Bij een mooie wielerkoers hoort een selectief en veelzijdig parkoers. De Domrenner is dan ook blij dat de provincie Utrecht, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en vervoersmaatschappij Connexxion akkoord zijn gegaan met een omloop van 13 kilometer, met daarin onder andere de beklimming van de Ruiterberg en de Hoogstraat.

Behalve de twee voor Midden-Nederland-begrippen pittige beklimmingen, bevat het rondje ook een lus door de polder, waar de wind vrij spel heeft. Dit allemaal moet leiden tot een serie spannende wedstrijden, waar de sterksten vanzelf boven komen drijven. De start en finish zijn op de Maarsbergseweg.

Het gehele parkoers loopt als volgt: Maarsbergseweg (start), Sandenburgerlaan, Maarnse Grindweg, Wykerweg, Hoogstraat, Darthuizerweg, Zandweg, Gooijerdijk, Sandenburgerlaan, Leersumsestraatweg, Maarbergseweg (finish). Per omloop wordt tweemaal de Leersumsestraatweg overgestoken. Hierdoor kunnen de bussen van Connexxion en het overige verkeer lichte vertraging oplopen.

Peter Winnen en Erica Terpstra

Het uitdagende parkoers heeft er onder meer toe geleid dat oud-wielrenner Peter Winnen en voorzitter van het NOC*NSF Erica Terpstra plaats hebben genomen in de Commissie van Aanbeveling.

Programma

De dag begint ’s ochtends met de titelwedstrijden voor dames en heren niet-licentiehouders. Vervolgens komen de dames met licentie aan bod. Koningsnummer is de wedstrijd voor licentiehouders, die gaat over 91 kilometer. Dat betekent dat in totaal 14 beklimmingen moeten worden afgelegd, goed voor bijna 600 hoogtemeters. De dames met licentie rijden 65 kilometer, evenals de heren zonder licentie. De dames zonder licentie tenslotte rijden een wedstrijd over 39 kilometer.

advertentie
advertentie