Italiaanse schilderijen Miriam Slaats

9 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Kunstgalerie Il Sogno is van Italiaanse snit, letterlijk vertaald betekent het ‘de droom’. Op deze zomerse zaterdagavond in augustus is Amerongen even veranderd in Toscane. Een vriendelijk gezelschap komt kijken naar het werk van beeldend kunstenaar Miriam Slaats, charmant aanwezig bij de opening van haar expositie. Ray Klaasen brengt subtiel gitaarspel en verzorgt de romantische noot.

Levenslustig, kleurrijk en vrolijk AMERONGEN - Kunstgalerie Il Sogno heeft vanaf 3 augustus een mediterrane schilderijen-selectie van Miriam Slaats tentoongesteld. Slaats (48) is geboren in Waalwijk, studeerde Grafische Kunsten aan de Academie van Maastricht en werkt tegenwoordig in het hart van Den Bosch, in een atelier aan de Oude Binnen-Dieze. Levenslust straalt af van haar doeken. Haar persoonlijke verschijning is even kleurrijk als vrolijk, zo is te ervaren tijdens de opening.

door Manus van Gent

Deze collectie is in overleg met galeriehouders Carolien Lolkema en Jorg Arends tot stand gekomen. De kunstenaar en de galeriehouders kennen elkaar al enige tijd en in 2006 is afgesproken dat Miriam een serie op Italie geïnspireerde werken zou maken, voor een expositie bij Il Sogno. Meer dan 30 boeiende schilderijen zijn het resultaat van dit initiatief. Het meeste werk dateert uit 2007 en geeft ook een indruk van de dynamiek van Slaats. Er is veel te bekijken en zelfs te bestuderen, ook vanwege subtiele grafische vondsten en grapjes en de vele details zoals bijzondere handschriften, knipsels, oude technische tekeningen, portretjes en stempels. Slaats werkt stevig met acryl-verf en past verrassende materialen en kleurpoeders toe.

Tijdens de openingsavond sprak Miriam Slaats met kunstschilder Aris Tijsseling over haar manier van werken. Tijsseling: ,,Ik werk heel langzaam, met veel aarzeling en twijfel, nogal moeizaam eigenlijk.’’ Slaats: ,,Mijn aanpak is behoorlijk snel en rap, je zou het explosief kunnen noemen, als de detaillering niet zoveel tijd zou nemen.’’

Op de expositie zijn interessante werken van Slaats te bekijken - explosief en ingetogen - zoals For Ever In Love, Il Inventore, The Code Of Da Vinci en het smakelijke Festa A Tavola. Steeds boeiend door kleuren en details. Zo duikt ergens een tekening op van een menselijke foetus in een schelp, elders opeens de markante kop van Leonardo da Vinci. “ ,,Ik heb wat met Da Vinci”, zegt Slaats . ,,Zijn werk, zijn visie en vooral zijn onbegrensde creativiteit en energie zijn voor mij bijna dagelijks een bron van inspiratie”.

Tot en met 31 augustus is de tentoonstelling van de wonderlijke Slaats te bekijken bij Il Sogno aan de Overstraat. Op de slot- avond is er een feestelijk Italiaans feestmaal in de galerie, samen met de kunstenaar en temidden van haar werk aan tafel. Motto: Festa a Tavola.

Il Sogno doet ook van harte mee met het Avondje Amerongen, op iedere eerste vrijdag van de herfstmaanden. Het Avondje Amerongen is een vVrije inloop bij 15 verschillende bijzondere winkels en galeries in het Oude Amerongen.

advertentie
advertentie