Corso met 1,2 miljoen dahlia’s

9 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Maar voordat de vergadering het antwoord kreeg op deze prangende vragen werd een ogenblik stilgestaan bij het feit dat in het afgelopen jaar zes personen die zich op enigerlei wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Bloemencorso zijn weggevallen: Ed Roosen, Martijn Kuipers, Gerrie van Swieten, Albert Raterink, Dick Lamboo en Josefien Jaaltink.

Kwaliteit bloe- men afhankelijk van het weer LEERSUM - De eerste maandag in augustus is voor de deelnemers aan het Leersumse Bloemencorso even traditioneel als de derde zaterdag en misschien wel zeker zo belangrijk. Want die dag gaat het over de bloemen. ‘Zijn de gewenste kleuren beschikbaar en in voldoende aantallen?’ En dit jaar was het extra spannend of de kwaliteit van de dahlia’s wel goed zou zijn.

door Jan Meijer

Bloemen

Iedereen, de bouwers, het bestuur en de bloemencommissie, had in de afgelopen maand juli kromme tenen gehad over de kwaliteit van de dahlia’s op de velden in onder andere Zundert, Vollenhove, Lisse en Lemele. De weerstatistieken waren alarmerend, want er was meer dan tweemaal zoveel regen gevallen als in een gemiddelde julimaand. En wat zou het effect daarvan zijn geweest op de dahlia’s. Zijn ze stukgeregend? Zijn de knollen door het vele water in de bodem verrot? Zijn de bloemen te nat geworden?

Het verlossende woord kwam op maandag 6 augustus omstreeks half negen uit de mond van voorzitter Cees van Swieten sr. ,,Het effect van het weer op de kwaliteit is per locatie verschillend. Met name in het oosten van het land is vijftien procent van de knollen verrot. Het vele water had verder gezorgd voor te snelle groei van de bloemen. Dat is door de plaatselijke kwekers opgevangen door ze vroegtijdig te plukken, waardoor de planten nieuwe bloemen konden vormen. Daardoor is de kwaliteit van de bloemen momenteel - op maandag 6 augustus dus - erg goed, beter zelfs dan in 2006. Maar als er tot aan de pluk op woensdag 15 en donderdag 16 augustus te veel koude nachten zijn of nog eens een langdurige regenperiode komt, is die kwaliteit snel teruggebracht tot slecht.’’ De bloemencommissie heeft zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie op de velden. ,,De kleuren en soorten die we gewend zijn te krijgen, zijn in voldoende aantallen beschikbaar. maar het blijft tot het laatste moment spannend.’’ Ooit is éénmaal besloten het corso enkele weken uit te stellen, maar dat is geen optie meer. Van Swieten: ,,Alles in de organisatie is gericht op de derde zaterdag van augustus. Dat doen we dus nooit meer.’’

De bouwers bogen zich over de bak met proefexemplaren, om met eigen ogen de kwaliteit te beoordelen. Uiteindelijk moesten zij toch een beslissing nemen in welke kleuren de 1,2 miljoen dahlia’s op de praalwagens zullen komen.

Veiligheid

Van Swieten wees nog maar eens op de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het is zaak dat iedereen zich realiseert welke maatregelen genomen moeten worden om risico’s te vermijden. Het bleek dat alles onder controle is. Op 18 augustus zullen 16 praalwagens, waaronder vijf jeugdwagens en één verrassingswagen aan het publiek worden gepresenteerd.

advertentie
advertentie