Oranjevereniging ziet af van kermis

9 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Omwonenden klaagden dat ze pas sinds vorige week donderdag wisten dat er van 15 augustus tot 19 augustus een kermis voor hun deur zou worden gehouden. Op de gemeentepagina in De Kaap stond daarover een berichtje. ,,De informatie over de kermis heeft ons zo laat bereikt, dat reageren haast niet mogelijk is’’, zegt een boze Paul Kalff die al zeven jaar in appartementencomplex De Keiheuvel woont.

Afblazen plan na protesten omwonenden LEERSUM - Het bestuur van de Oranjevereniging zal volgende week geen kermis houden op het speelveldje aan de Vogelkerslaan/Gaspeldoornlaan. Het besluit werd gisteren om 16.00 uur genomen nadat omwonenden hadden gezegd de vergunning via de rechtbank te zullen aanvechten. ,,Voor de Oranjevereniging telt niet alleen het belang van de kermis, maar van alle Leersumers’’, stelt voorzitter Ed den Hertog.

door John Spijkerman

Wethouder Pamboer vindt het jammer dat dat de Oranjevereniging omwonenden niet twee weken van te voren heeft geïnformeerd zoals volgens de vergunning had gemoeten. ,,Je had dan een hoop narigheid kunnen voorkomen.’’ Voorzitter Ed den Hertog van de Oranjevereniging stuurde de omwonenden dinsdagavond nog een brief, waarin hij inging op alle maatregelen die genomen zouden worden om de overlast te beperken (zie ook pagina 11). Nog geen dag later blaast de Oranjevereniging de kermis af.

Volgens omwonenden is het speelveldje ongeschikt is voor het houden van een kermis. Ze zijn bang voor lawaai, stank, wildplassen en parkeeroverlast. Paul Kalff vindt dat een kermis niet op deze plek thuishoort, omdat er relatief veel kwetsbare oudere - en soms zieke - bewoners aan de Gaspeldoornlaan, Kwartellaan en Vogelkerslaan wonen. De kermis zou volgens hem veel beter gehouden kon worden op het terrein aan de Broekhuizerlaan waar ook de culinaire dagen werden gehouden, of anders bij de voetbalvelden van HDS. Bij de gemeente hadden bewoners en de huurderbelangenvereniging al een bezwaarschrift ingediend. Tegelijkertijd wilden ze via een spoedprocedure bij de rechtbank voorkomen dat de kermis door zou gaan.

De gemeente zegt samen met de Stichting Bloemencorso en de Oranjevereniging Leersum de plek aan de Vogelkerslaan/Gaspeldoornlaan te hebben uitgekozen. Volgens wethouder Pamboer waren er geen andere geschikte plekken in Leersum. Het gebied aan de Broekhuizerlaan viel af omdat het aan een stiltegebied grenst. Bij andere locaties lagen eigenaren dwars. De voetbalvelden aan de Wildbaan waren ongeschikt omdat ze een sportbestemming hebben en er veel klachten waren binnengekomen na de festiviteiten op Koninginnedag.

Voor de Oranjevereniging woog de wens zwaar een traditie in stand te houden. ,,Kermis en bloemencorso horen al 55 jaar bij elkaar’’, vindt Den Hertog. Hij vertelt dat tot en met woensdagmiddag samen met de gemeente is gezocht naar een andere locatie. ,,Maar wij missen in Leersum een evenemententerrein.’’

advertentie
advertentie