Stalker moet naar psychiater

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Volgens de ex-vriendin bleef de verdachte haar achtervolgen nadat ze hun relatie in november 2005 had verbroken. De man belde haar op, stuurde sms’jes en hield zich bij haar woning op. De Amersfoorter werd vorig jaar april aangehouden nadat hij in Amerongen met zijn auto tegen de auto van de nieuwe vriend van zijn ex was aangereden.

AMERSFOORT/AMERONGEN/ACHTERBERG – Een 38-jarige man uit Amersfoort moet zich in opdracht van de Utrechtse politierechter door een psychiater laten onderzoeken. De man moest dinsdag voorkomen voor het stalken van zijn ex-vriendin in Amerongen en het bedreigen van zijn vader in Achterberg.

Ook de vader van de verdachte had aangifte gedaan. Volgens de man was zijn zoon vorig jaar op 31 januari in Achterberg met zijn auto op hem ingereden, maar dat werd door de Amersfoorter in de rechtszaal ontkend. Hij gaf wel toe tegen twee bekenden dreigementen aan het adres van zijn ouders te hebben geuit. Volgens de verdachte hebben zijn ouders hem jarenlang het leven zuur gemaakt. Ook hield hij ze medeverantwoordelijk voor het stuklopen van zijn relatie.

Politierechter mr. M. van der Bel besloot uiteindelijk om de strafzaak aan te houden om de Amersfoorter door een psychiater te laten onderzoeken. “Ik vind het heel lastig om er gewoon maar een draai aan te geven als ik niet precies weet wat er met u aan de hand is”, zei ze tegen de verdachte. Hij was vorig jaar enkele maanden opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild in Amersfoort, maar volgens zijn behandelaars wilde hij daar niet meewerken aan een behandeling.

De Amersfoorter ontkende dit in de rechtszaal. Naar zijn zeggen werd hij in Zon en Schild aan zijn lot overgelaten terwijl hij wel behandeling en medicatie wilde. “Ik wil graag therapie. Maakt mij niet zoveel uit waar, als het maar helpt”, aldus de verdachte. Hij zei ‘absoluut’ mee te zullen werken aan een onderzoek door een gedragsdeskundige naar hoe hij geestelijk in elkaar steekt.

De strafzaak wordt op dinsdag 13 november voortgezet.

advertentie
advertentie