Vernieuwd Utrechtpad

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG -Makkelijk bereikbaar en in het midden van het land: het vernieuwde Utrechtpad, uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Het Streekpad, goed voor 162 kilometer, voert de wandelaar door Utrechtse valleien en over heuvelruggen. De steden Utrecht en Amersfoort zijn slechts twee vertrekpunten voor een wandeling.

Meer onverharde trajecten

Padcoördinator Lolle van der Kooij: "Alle nieuwe stukken van de route lopen over onverharde paden, er wordt dus minder over asfalt gelopen als voorheen. Zo doet het Utrechtpad nu ook landgoed Sterkenburg aan." Het pad liep over de Langbroekerwetering, dat is een drukke weg met veel autoverkeer. Daarom is nu gekozen voor een doorsteek door landgoed Sterkenburg. "Hier loopt de route door weilanden, langs de rand van een bospark en een gedeelte door de griend: een pad dat is vrijgemaakt van griendhout en wat zich door het belopen in de toekomst hopelijk gaat vormen tot een wandelpad. Dit zal nog wel het nodige aan onderhoud vergen, maar het belangrijkste is dat de Langbroekerwetering verlaten wordt!", aldus de Nivon-vrijwilliger. “Ook is het ons gelukt om ter hoogte van het gemaal Krachtwijk de Slaagse Dijk te verlaten en hier over een natuurpad langs de oever van de Eem te lopen", meldt Lolle.

Dertien dagetappes

Het Utrechtpad passeert acht NS-stations en is daarom bij uitstek geschikt voor het maken van dagwandelingen. Voor het plannen van zo’n dagwandeling worden er in de gids dertien afwisselende dagetappes voorgesteld. De etappes hebben een gemiddelde lengte van 14 km en het begin- en eindpunt van een dagetappe liggen altijd bij een NS-station of bushalte. Na het lopen van alle dertien dagetappes ben je het hele Utrechtpad rond. Wie lekker twee dagen achter elkaar wil lopen, kan bijvoorbeeld overnachten in natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche dat aan de route ligt. Naast een bondige routebeschrijving, beeldende fotografie, achtergrondverhalen en gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. De route is in twee richtingen beschreven en geel-rood gemarkeerd. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivon-vrijwilligers in Utrecht. De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl

Streekpad 13 Utrechtpad, 162 km, 144 pagina’s, € 16,90, ISBN 978-90-70601-93-5.

Uitgave van het Nivon, Amsterdam, 21 juni 2007.

Nivon

Nivon Natuurvrienden is een vereniging met 32.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur – op lokaal niveau maar ook internationaal. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Utrechtpad. Het Nivon werkt in de Stichting Wandelplatform-LAW samen met andere organisaties aan de totstandkoming van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes met een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Utrechtpad is er daar één van.

Het dertiende streekpad in beeld gebracht.

Fotograaf Lolle van der Kooij maakte een foto van markeerder Tjaart Mein aan het werk.

advertentie
advertentie