Open tuin Ridderhofstad Hindersteyn

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

LANGBROEK - Op zaterdag 30 juni zijn tuin en park van Ridderhofstad Hindersteyn opengesteld voor geïnteresseerden. Op deze dag is het mogelijk de tuin van deze historische buitenplaats aan de Langbroekerwetering te bezoeken. Dit jaar is voor het eerst de zojuist gerestaureerde vijgenkas, een rijksmonument, die beplant is met zestien verschillende soorten vijgen, toegankelijk.

Ook de 19de eeuwse moestuin is een aanrader. Zestien vrijwilligers zijn samen met de bewoners van Hindersteyn het hele voorjaar al bezig met zaaien, stekken en planten. Met eigen ogen is te zien wat er allemaal komt kijken bij het telen van aubergines, komkommers, oeraugurken, meloenen enz enz. In de tuin is er gelegenheid om koffie, thee of een verfrissing te gebruiken eventueel met taart, volgens geheim familierecept, uit de kasteelkeuken.

Gerestaureerde vijgenkas gereed

De tuin van Hindersteyn wordt in het seizoen regelmatig bezocht door allerlei (tuin)groepen, die geïnteresseerd zijn in de cultuurhistorie van een oude buitenplaats. De jaarlijkse opentuinendag biedt echter de mogelijkheid om individueel op uw gemak rond te lopen en kennis te nemen van hoe het op zo'n particulier bewoond buiten nou toegaat.

Sinds 2005 zijn er vrijwilligers uit de omringende dorpen actief in de moestuin. Zij telen daar allerlei bijzondere groentegewassen, kruiden, bloemen en fruit. Het geheel straalt cultuur, rust en ruimte uit.

Naast de moestuin, de slangenmuur met leifruitbomen, de doolhof, de collectie oranjerieplanten zijn ook de kassen, waaronder de oudste vrijstaande ijzeren kas van Nederland, een bezoek meer dan waard.

De tuin van Hindersteyn is geen statische beheerde museumtuin, maar een historische tuin die leeft.

Ridderhofstad Hindersteyn ligt aan de Langbroekerdijk A 119 in Langbroek. De entree van € 3,00 per persoon komt ten goede aan het in stand houden van de monumentale moestuin met zijn kassen. Honden kunnen helaas niet toegelaten worden. Open van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook www. hindersteyn.nl.

Op de foto's krijgt u alvast een idee van de schoonheid van Hindersteyn.

advertentie
advertentie