Jelle Derksen twee keer Nederlands Kampioen

19 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Wanneer je dan zo binnenkomt in dit prachtige zwembad, ontworpen voor de grootste toernooien van de wereld, krijg je toch even een lichte trilling door je maag. Er staat een levensgroot podium waar de zwemmers op mogen staan als ze een medaille winnen. Zulke grote podia zie je eigenlijk alleen op de televisie, maar nu konden we er zelf van genieten. Evenals de vlaggenmast waar drie vlaggen van drie landen naar boven gehesen worden bij een huldiging. Nu hingen er vlaggen van de zwembond KNZB, de sponser en van PSV zelf. Volgend jaar bij het Europese kampioenschap wordt het officieel in gebruik genomen.

MAARSBERGEN - Het zweminstituut van PSV in Eindhoven stond dit weekend in de belangstelling van honderden zwemmers uit heel Nederland, die een poging waagden naar een Nederlandse titlel. Het weekend van 15 t/m 17 juni stond in het teken van de Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan voor de jeugd van 12 tot 16 jaar.

Hier in dit mooie stadion mag het allemaal gaan gebeuren. De tribunes waren goed gevuld met toeschouwers, de sfeer zat erin. De wedstrijd kon beginnen.

Jelle Derksen ( 13 jaar, Junioren 1) had zich ingeschreven op 7 afstanden. te weten 50m vrije slag, 400m vrije slag. 200m vrije slag 200m wisselslag, 200m schoolslag, 100 m vrije slag en 100m schoolslag.

Deze afstanden waren verdeeld over de drie dagen waarin dit Kamiopenschap gezwommen werd.

Vrijdagmorgen was de 50m vrije slag aan de beurt, daarin veroverde Jelle een mooie tweede plaats met een tijd van 0.27.25. De winnende tijd was voor deze afstand 0.27.02.

In de middagsessie die om 16.00 uur begon, zwom Jelle de 400 m vrije slag. Al snel bleek dat twee jongens zich "los maakte" van de groep en zij bleven tot 25 m voor de finisch naast elkaar liggen. De laatste 25 m kon Jelle er nog net een "tandje" bij zetten en mocht hij zich Nederlands Kampioen noemen op deze afstand.

De zaterdag begon voor Jelle met een 200m vrije slag. De tijd van 2.13.05 was goed voor een prachtige derde plaats en dus een bronzen medaille. Daarna moest hij nog de 200 m wisselslag zwemmen. Dit is een slag waar alle slagen van de zwemsport aan bod komen. Je moet dus ook alle slagen goed beheersen om hiermee goed "uit de verf" te kunnen komen.

Jelle werd ook hier derde in een prachtige tijd van 2.31.06.

In de middag was de 200 m schoolslag aan de beurt. Jelle stond voor deze asftand als tiende geplaatst en zwom dus in de buitenste baan. Zeer tot ieders verassing zwom hij zich op een geweldigen manier naar een tweede plaats met als tijd 2.52.53.

De derde en laatste dag waren er nog twee afstanden voor Jelle te zwemmen. De tribunes waren vol, ondanks de vaderdag, de sfeer was geweldig en de mannen kwamen op voor een 100m vrije slag. Het was spannend tot het laatste moment en het was maar goed dat er een electronische tijdwaarnemening is anders war het met het blote oog niet te zien wie de snelsten waren in deze serie. Jelle werd hierin vierde in een tijd van 100.26 Om aan te geven om hoeveel honderdsten van seconden het gaat: de nummer drie had een tijd van 0.59.99. Het was een zeer spannend strijd en met deze tijd heeft Jelle een prachtige race gezwommen.

Het eerste programma van de zondag-middagsessie begon voor Jelle met de 100m schoolslag. Hierop was Jelle titel verdediger, omdat hij in Januari j.l in Emmen op de Nerdelandse Junioren Kampioenschappen korte baan, ook Nederlands Kampien was geworden. In het begin ging het allemaal nog een beetje gelijk op, maar na het keerpunt begon Jelle uit te lopen en eiste hij de eerste plaats wederom op.

Het toernooi kon voor Jelle niet meer stuk. Zeven inschrijvingen, 6 medaiiles en één vierde plaats. Het was voor hem een geweldig weekend, het hoogtepunt waarnaar hij vanaf januari weer voor getraind had. Het was fantastisch om dit grootse toernooi op deze manier af te sluiten.

advertentie
advertentie