80 jaar Utrechts Landschap

14 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De zomeraflevering van het bulletin ‘Mijn Landschap’ van Stichting Het Utrechts Landschap staat boordevol informatie over de jarige vereniging. Tachtig jaar werd de natuurbeschermingsorganisatie en wonder boven wonder vond de redactie Jos van Dantzig-van Tienhoven; geboren op de oprichtingsdag van het Utrechts Landschap: 9 maart 1927.

Oude dame

Het interview met de oude dame gaat natuurlijk over haar beleving van de natuur en met name van het Amerongse Bos, waar ze vlakbij woonde. Het begon allemaal in 1927 met de aankoop van het Lockhorsterbos bij Leusden. In die periode kwamen natuurbeschermers tot de conclusie dat provinciale natuurbeschermingsorganisaties broodnodig waren om ongewenste ontwikkelingen in de natuur te voorkomen. Nadat de oprichting van ‘Het Utrechts Landschap’ een feit was, volgde een reeks van aankopen van terreinen. In chronologische volgorde worden ze besproken in Mijn Landschap.

Ecoduct

In 1979 werd een van de mooiste terreinen aangekocht, het landgoed ‘Noordhout’ (bij Driebergen). ‘?..De recreatie wordt op landgoed Noordhout niet te zeer aangemoedigd?.’ vertelt Carlo Nagel. Er heerst inderdaad een weldadige rust en binnen enkele jaren, als het ecoduct over de A12 wordt geopend, zal de rijkdom aan diersoorten in het gebied nog groter worden. Helaas wordt het ecoduct privé eigendom van de dieren, want, zo vervolgt het artikel ‘?.

Om te voorkomen dat straks niet alleen het wild, maar ook de campinggasten van het Grote Bos en De Maarnse Berg massaal naar Noordhout trekken, zal het ecoduct niet opengesteld worden voor publiek’.

Utrechts Landschap

U kunt in het bezit komen van ‘Mijn landschap’ door lid te worden van Het Utrechts Landschap, www.utrechtslandschap.nl.

Nicole van der Schaaf.

advertentie
advertentie