Kinderjurysenaat Heuvelrug

14 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Voor deze bijzondere gelegenheid waren ouders, broers, zussen en overige belangstellenden naar het Cultuurhuis gekomen. Kinderen tussen de 6 en de 12 jaar konden de afgelopen 4 maanden stemmen op hun favoriete boek via onder meer de school, bibliotheek, boekwinkel, internet en ABN AMRO bankshops. Alle ruim duizend kinderboeken die vorig jaar verschenen kwamen hiervoor in aanmerking.

Beste Heuvelrug kinderboek is bekend DOORN - Als een echte jury zaten negen van de tien leden van de Kinderjurysenaat van de Utrechtse Heuvelrug in het auditorium van het cultuurhuis Pleiade rondom de hoge tafel van de raadsleden waar zij aan burgemeester Frits Naafs twee enveloppen overhandigden waarin de winnende titels van enige eerder genomineerde kinderboeken stonden genoteerd.

door Bertie Stierhout

Stemmen

Er werd gestemd in 2 leeftijdscategorieën (6-9 jaar en 9-12 jaar). Van elke leeftijdscategorie zijn uiteindelijk drie boeken genomineerd. Van elke kern van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zaten 2 kinderen in de jury.

Burgemeester Naafs maakte het eerst in de categorie 6 tot 9 jaar het winnende boek bekend.

Dat was getiteld: “Wat zullen ze opkijken”van Anneke Scholtens. De envelop werd hem overhandigd door \: Anne Wintermans, 9 jaar - Amerongen; Sonja Neijenhuis, 9 jaar –Doorn; Larissa Elferink, 8 jaar-Driebergen; Tessa Willemsen, 9 jaar –Maarn en Sjoerd Steeman, 8 jaar-Leersum. In het juryrapport stond onder meer: ‘Het is een grappig boek met leuke plaatjes en ook geschreven voor dyslectisch kinderen met een goed leesbaar schrift en een duidelijke pagina grootte. Moeilijke woorden zijn vet gedrukt en elders staat een verklaring van het woord. Op voorstel van de burgemeester werd een stukje uit het boek voorgelezen.

In de tweede categorie van 9 tot 12 jaar werd met meerderheid van stemmen gekozen het boek “Online”, geschreven door Iris Boter. De juryleden waren: Saskia Brouwer, 12 jaar- Amerongen (niet aanwezig); Chiara Lesius, 9 jaar – Doorn; Eline Rensenbrink, 11 jaar – Driebergen; Mete de Graaf, 9 jaar – Maarn en Isabeau Vogt, 10 jaar – Leersum. Het boek gaat over het niet zo aantrekkelijke meisje Iris die een vriendin via internet krijgt die niet zo blijkt te zijn als zij zich voordoet. Herkenbare situaties zoals pesterijen en een waarschuwing voor het chatten met vreemden. Burgemeester Naafs maakte de kinderen op de gevaren van dit laatste nog eens attent. Het boek is al uitverkocht en zal zeker weer in herdruk worden genomen. Na de bekendmaking van de winnende titels mocht elk jurylid naast de burgemeester plaats nemen om hun handtekening te zetten onder een mooi uitgevoerd certificaat waarna de burgemeester namens de gemeente zijn handtekening plaatste. Dit certificaat en een zak ‘boekendrop’ mochten de kinderen mee naar huis nemen.

Landelijk

De titels worden naar de Nederlandse Kinderjury gestuurd en op woensdag 20 juni zal de landelijke kinderjurysenaat op TV 3 in het programma ‘Klokhuis’ bekend maken welk boek de publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury 2007 wint.

advertentie
advertentie