Meeslepende Marinierskapel

14 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het programma bestond vóór de pauze uit moderne composities uit de 20ste eeuw. Na de pauze was er een non-stop muzikale show waarbij dirigent Jansen de interactie tussen het publiek van bijna 400 toehoorders, niet uit de weg ging. Verschillende solisten uit het orkest verleenden hun medewerking. De voorzitter van de Oranjevereniging, G.C. Schalk en burgemeester F. Naafs openden de avond en zij spraken de wens uit dat de aanwezigen van dit unieke concert zouden genieten en het jaarlijks optreden weer in ere zal worden hersteld.

Traditie in ere hersteld, volgend jaar weer DOORN - Ze zijn weer terug van weg geweest. Vrijdagavond gaf de vermaarde Marinierskapel in de van Braam Houckgeestkazerne een schitterend concert onder de enthousiaste leiding van de dirigent, majoor Pieter Jansen.

door Bertie Stierhout

Indrukwekkend

De intro van het orkest was indrukwekkend te noemen en was getiteld The Great Dutchman, een ode aan Michiel de Ruyter, waarbij vooral de kopersectie zijn visitekaartje afgaf. Moeiteloos ging de melodie van dit stuk over in het spelen van het volkslied Het Wilhelmus dat staande door de aanwezigen werd meegezongen.

,, Godspeed”, gecomponeerd in 1998 door S. Mellilo is een godsdienstig religieus stuk waarin psalmen en gezangen een plek hebben gekregen waarbij de fluitisten prachtige melodieën lieten horen. Overdonderend was de compositie van ,,The Three Storms “, een symfonisch gedicht, geschreven door H. Mertens, als eerbetoon aan de Nederlandse componist Henk Badings. De sergeanten Cnoops, Looymans en Claessens traden in dit stuk solistisch op met de sax-alt waarbij volgens het verhaal een Chinese keizer de winden niet wil beteugelen. Goed en kwaad wisselen elkaar af, zeer suggestief vertolkt door de drie solisten, met gedragen klanken of schrille tonen, daarbij onder meer ondersteund door de trombones, de fagotten en de klarinetten. In het laatste deel wordt het verhaal muzikaal opgelost door de houtblazers en overwint in triomf het goede. Het laatste stuk voor de pauze ,,El Camino Real” van de in 2005 overleden componist A. Reed is een Latin fantasy met harmonieuze en zuid Amerikaanse klanken, heerlijk in het gehoor liggende muziek.

Witte kleding

De donkere kleding verwisseld voor bij een showband passende witte kleding begon het gedeelte na de pauze. Een medley van bekende melodieën werd non stop gespeeld door de in big band formatie opgestelde spelers. Solistisch volgde een prachtig gespeeld arrangement op de mondharmonica, “Circus Renz” gespeeld op de xylofoon, gevolgd door vrolijke Oostenrijkse klanken van het hele orkest. De zaal werd actief betrokken bij een solistisch optreden van twee trompetten door één persoon waarbij het publiek op de juiste tijd ‘For making Woopy’ meezong. Er volgde nog een prachtig optreden van ‘3 Mexicanen’, die een dwaze performance gaven in een bijzonder gesproken Spaans. Tot slot speelde het orkest nog de bekende Radetzkymars van J.Strauss Sr, waarna een einde kwam aan een afwisselende muzikale avond.

advertentie
advertentie