Beveiliging in Cultuurhuis: veel oponthoud

11 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Onaceptabel

DOORN - Het elektronisch beveiligingssysteem van het Cultuurhuis in Doorn is in gebruik genomen. Vanaf de opening tot de ingebruikname van het systeem is een bewakingsbedrijf ingehuurd. De kosten van deze inhuur zijn voor de aannemer die verantwoordelijk was/is voor installatie van het systeem. De briefwisseling daarover is op gang gekomen. De gemeente is nu bezig zich inhoudelijk op een (juridische) procedure voor te bereiden.

De gemeente heeft erop aangedrongen bij betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een werkend en dekkend systeem te komen. Daarbij zag de gemeente zich enkele malen geconfronteerd met vertragingen, als gevolg van onderlinge afstemming van planning en data en (soms) miscommunicatie. Wethouder Salverda heeft eind januari de directeur van ABC, de firma belast met bouwmanagement, uitgenodigd voor een gesprek en hem verteld dat de wijze waarop het proces verliep, onacceptabel was. De directeur ABC heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. Desondanks heeft het ook na dat gesprek nog ongeveer twee maanden geduurd voor er een werkend systeem was. Voor een beperkt deel kwam dat doordat er enkele aanvullende eisen zijn geformuleerd rond bv. het toepassen van camera's. In de totaaloplevering is de afhankelijkheid van externe partijen en de onderlinge afstemming tussen die partijen helaas groot gebleken.

Test

Op 24 maart heeft een test plaatsgevonden om te bepalen of het systeem de lucht in kon. In de test is nog een aantal manco's geconstateerd die snel zijn opgepakt. Een paar weken daarna functioneerde het systeem voldoende en is de inhuur van beveiliging beëindigd. In de weken daarna zijn nog diverse storingen gesignaleerd. Die werden opgelost en vervolgens moet het systeem naar verwachting normaal functioneren. Ongetwijfeld komt er in de toekomst nog wel eens een storing voor, maar niet meer dan gemiddeld elders in het land bij een dergelijk systeem.

advertentie
advertentie