Atelierroute is ‘de Zijderoute’

7 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Op 9 en 10 juni zijn de ateliers van zeven Amerongse kunstenaars van 12.00 -18.00 uur opengesteld. Het nieuwe werk van de kunstenaars en een zevental gastexposanten is in de eigen ateliers te bewonderen. De atelierroute, die dit jaar in het teken van de Zijderoute staat wordt op zaterdag 9 juni geopend om 11.00 uur in Grand Café Buitenplaats Amerongen aan de Drostestraat door Mirjam Blott, ontwikkelaar van visie en beleid in de cultuursector.

Publiek krijgt keur aan muziek en kunst

door Henk ten Hoeve

Daar is ook een overzichtstentoonstelling te zien van werk van de deelnemers. Zangeres Marianne Verkade verzorgt een muzikaal intermezzo. Routekaarten van de atelierroute zijn in het Grand Café en bij de plaatselijke VVV verkrijgbaar (beide in het poortgebouw van kasteel Amerongen). Op zondag 10 juni houdt Barry Heinrichs (kunsthistoricus) van 11.00 uur tot 11.30 uur een lezing over de Zijderoute in Grand Café Buitenplaats Amerongen.

Deelnemende kunstenaars:

Annette Boonzaaijer: Edelsmid/vormgever. Werkt met edele metalen, edelstenen en parels. Ze maakt vernieuwende sieraden door goed gestelde concepten.

Janny Bönker: Ruimtelijk vormgever. Werkt met eenvoudige materialen zoals karton, folie en kunststof om daarmee de zeggingskracht van haar werk helder te houden.

Marioléne Fikkers: Textiel kunstenaar. Maakt grote, ruimtelijke, transparante werken van beschilderde zijde. Haar werk is bijzonder kleurrijk.

Liesbeth Maas: docente beeldende vakken, schildert met acryl en past oude schildertechnieken toe.

Inge van Noortwijk is wetenschappelijk illustrator/beeldend kunstenaar. Zij werkt met uiteenlopende materialen.

Arris Tijsseling schildert met acryl. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een verhalende en de fantasie prikkelende verbeelding en door intens kleurgebruik.

Elsebeth van Leeuwen is textielkunstenaar en maakt fantasievolle kleding van zachte zelf geweven wollen stoffen. In alle ateliers worden foto’s van de zijderoute van Teo Oswald en gedichten van Alvert Kostverloren gepresenteerd.

De zijderoute was eeuwenlang de belangrijkste handelsroute over meerdere sporen tussen oost en west. In de 6e eeuw v.Chr. ontdekten de Chinezen het geheim van de zijderups in de moerbeiboom. Vanaf het begin van onze jaartelling werd er al in zijde gehandeld met de Romeinen. De glans van zijde en brokaat, de geur van kerrie, kaneel en saffraan,verder saffier, parels en porselein. Allemaal ingrediënten die de kostbare handel bepaalden. Gloedvol donkerrood in Chinese paleizen, turquoise motieven in glanzend glazuur.

Al deze elementen zijn terug te vinden in de kunstwerken bij de zeven Amerongse ateliers.

Tijdens de atelierroute zal op zondag het bekende Mashrap-Ensemble optreden. Dit ensemble, bestaande uit vier Oeigoeren brengt traditionele Oeigoerse klassieke- en volksmuziek met liederen over liefde, traditionele feesten en filosofie. Een mengeling van Westerse, Aziatische en Arabische elementen.

advertentie
advertentie