Gemeentewerf op Velperengh

7 juni 2007 om 00:00 Nieuws

DOORN - De nieuwe gemeentewerf met milieustraat komt definitief op het terrein van de voormalige rioolzuivering aan de Velperengh in Doorn. De grond die daardoor vrijkomt aan de Schotellaan in Driebergen zal gebruikt worden voor woningbouw. De lasten voor de bouw en inrichting van de milieustraat en de verwerving van de grond wil het college doorberekenen in de tarieven afvalstoffenheffing.

Woningbouw op grond die vrijkomt

door Marleen Meijer

De raad ging afgelopen donderdag unaniem akkoord met de realisatie van een centrale gemeentewerf met milieustraat op het terrein aan de Velperengh. De locatie in Doorn was voor iedereen acceptabel. Het gaat om een categorie drie bedrijvigheid, waarvoor volgens wethouder Salverda geen alternatieve locatie is. Over de financiering was ook weinig te doen. Maar voordat het college op de steun van de raad kon rekenen, waren er nog wel enige onduidelijkheden die de wethouder toe moest lichten.

UMTS mast

De opbrengst van de UMTS mast die op het terrein staat dat de gemeente geruild heeft met een grondeigenaar om aan de benodigde grond voor de gemeentewerf te komen riep veel vragen op. De opbrengst van de UMTS mast gaat nu naar de sportverenigingen in Doorn. Dit zou door de grondruil komen te vervallen. Het gaat om een bedrag van circa 6200 euro per jaar.

Wethouder Salverda wilde in eerste instantie niet buigen voor de wens van de raad om de opbrengsten voor de sportverenigingen uit de mast te handhaven tot harmonisatie van uitgaven aan de sportverenigingen, maar onder druk van de raad zwichtte hij. De komende drie jaar zal de gemeente de opbrengst voor de sportverengingen in Doorn aanvullen. Na het wegruimen van dit grootste bezwaar was de weg vrij voor het groene licht voor de gemeentewerf.

Woningbouw

Op de vrijkomende grond in Driebergen wil de gemeente woningen bouwen. Groen Links, de SP en de PvdA dienden een motie in om deze grond uitsluitend voor sociale woningbouw te bestemmen. Maar hier wilde wethouder Waltmann niet aan. Hij betoogde daarmee te weinig onderhandelingsruimte te krijgen. Hij ziet meer in een gedifferentieerde bebouwing waaronder een deel sociale woningbouw. Een motie waarmee de drie linkse partijen de sociale woningbouw wilden afdwingen haalde het niet.

Met de nieuwe centrale gemeentewerf met milieustraat gaat de gemeente een efficiencyvoordeel behalen in de exploitatielasten van 29.500 euro. Een aantrekkelijk voordeel volgens Salverda. Ook gaat de service er volgens hem op vooruit qua locatie, vanwege de centrale en goed bereikbare ligging.

De verhoging van de afvalstoffenheffing zal naar inschatting 4 euro per jaar gaan bedragen. De wethouder voegde er aan toe dat de afvalstoffenheffing in Driebergen de laatste drie jaar niet gestegen is.

advertentie
advertentie