Inloopavond d’Arthuizen goed bezocht

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Vanaf 19.00 uur was iedereen, die de uitnodiging gekregen had, van harte welkom. In een zaal van het restaurant waren bijna alle muren volgehangen met schetsontwerpen. Onder het genot van een kopje koffie of thee en een plakje cake werd uitleg gegeven aan de bewoners van, onder andere, de Scherpenzeelse weg, de Julianalaan (stuk nabij de begraafplaats) en rond de rotonde in het centrum van het dorp. De opkomst was behoorlijk goed.

Trapsgewijs afvoeren water mogelijkheid LEERSUM - De bewoners van diverse straten en wijken kregen woensdag 23 mei de gelegenheid om kennis te nemen van de plannen omtrent de wateroverlast in hun woongebied. In restaurant d’Arthuizen werd een zogenaamde inloopavond gehouden.

door Marjan van den Dorpe

Het probleem van de afwatering is ontstaan door het bouwen van nieuwe wijken, veranderingen aan de wegen en de berekening van de hoeveelheid water die een gemiddelde ‘gewone’ bui zou loslaten. Maar door de verandering van het weer gaat deze berekening niet meer op. De afgelopen jaren zijn de buien sterk in hevigheid toegenomen. Daar is het afwateringssysteem helemaal niet op berekend. Diverse knelpunten ontstonden. Kelders liepen onder en bij de rotonde ontstond een ware draaikolk van water als er een flinke bui gevallen was. Het werd duidelijk dat er actie ondernomen moest worden en er werd een ‘proces voorbereiding waterberging’ gemaakt. Dit plan hield onder andere de inventarisatie van de bestaande riolering in, maar ook de bepaling van de globale hoogteligging; globale bepaling afwaterende oppervlakten; de bepaling van uitgangspunten en onderzoeken naar infiltratiecapaciteit van de bodem. Als sluitstuk op dit alles was deze inloopavond.

Eén van de belangrijkste punten was de bepaling van de uitgangspunten. De berekening wordt nu gemaakt naar aanleiding van een gemiddelde bui van 32,5 millimeter. Voor alle zekerheid wordt daar dan nog 10% bij gedaan zodat het totaal op 35.7 millimeter komt. Met dit getal als uitgangspunt worden alle afwateringssystemen en rioleringen bekeken en plannen gemaakt om de wateroverlast bij een regenbui van dit kaliber zo klein mogelijk te maken. De ontwerpers willen met dit hele plan bereiken dat het water trapsgewijs afgevoerd gaat worden. De algemene mening van de bewoners, die naar deze inloopavond kwamen, was dat zij liever een presentatie van de plannen hadden gehad dan deze inloopavond. Nu liepen er enkele mensen rond die uitleg gaven maar dat werd te summier gevonden. Men vond ook dat de tekeningen te onduidelijk en te moeilijk te begrijpen waren. Men had moeite om de eigen straat te vinden. Wel werd er druk gebruik gemaakt van het reactieformulier waarop de bewoners uitgenodigd werden om een specifiek probleem rondom wateroverlast in hun straat kenbaar te maken. Het vervolgtraject is dat dit plan, al dan niet voorzien van wijzigingen aangebracht door de reacties van de bewoners, naar de raad gaat ter goedkeuring.

advertentie
advertentie