Wandelfestijn bestaat 25 jaar

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

“In februari 1982 begon ik als ambtenaar welzijn na 18 jaar in het lager onderwijs gewerkt te hebben” vertelt Langkemper “de avondvierdaagse was mij als (gymnastiek)onderwijzer dus wel bekend. Dat de Driebergse jeugd voor dit wandelfeest naar Doorn moest, wist ik natuurlijk niet. Maar in mijn kennismakingsperiode met Driebergse organisaties kwam ik al snel op de hoogte. Vooral Johan Zikking ijverde al jaren voor een plaatselijke Avondvierdaagse. Velen vonden met hem dat Driebergen dit wandelfestijn eigenlijk in eigen dorp moest hebben. Maar het bleef bij wachten op elkaar. Toenmalig wethouder Wim Kozijn vond toen, dat de gemeente maar het initiatief moest nemen. Ik kreeg als ambtenaar een aantal uren om te proberen het van de grond te krijgen. Dat betekende uitzoeken wat er allemaal bij de organisatie kwam kijken, peilen of er voldoende belangstelling en vooral medewerking was te verkrijgen. Dat moest dan uitmonden in een organisatiegroep waarna de gemeente zich kon terug trekken. Johan Zikking was als organisator van de avondvierdaagse in Zeist de juiste man om alle benodigde informatie te verschaffen. Dat deed hij natuurlijk graag”.

Hoe Driebergen ook een Avond-vierdaagse kreeg DRIEBERGEN - De Avondvierdaagse vindt dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaats in Driebergen-Rijsenburg. Volgende week, van 4 t/m 7 juni, gaat het dus om een jubileum-vierdaagse. Coen Langkemper, voormalig welzijnsambtenaar bij de gemeente Driebergen, stond aan de wieg van dit Driebergse wandelfestijn.

Om de belangstelling te peilen werd een bijeenkomst gepland en vervolgens bleek dat er bij scholen, sportverenigingen en anderen veel draagvlak zou zijn. Vrij snel werd toen een aantal enthousiaste mensen gevonden die de voorbreidingen en de admnistratie op zich wilden nemen.

Langkemper: “Zij vormden wat toen in wandeltermen de regelingscommissie ging heten. Dat betekende dat de gemeente zich kon terug trekken. Zo’n goede en vooral ook fijne ploeg mensen voor zo’n heerlijk evenement was voor mij reden genoeg om samen met Renee van de Berg het secretariaat op me te nemen. De leden van de regelingscommissie kregen voor hun specifieke taak (parcoursen, inschrijvingen, defilé en entourage, publiciteit en buffet al heel snel medewerking van andere Driebergenaren”.

De groep wist in enkele maanden de Avondvierdaagse in Driebergen van de grond te krijgen. Met groot succes. Met maar liefst 1600 wandelaars veel meer dan verwacht ging de eerste Driebergse Avondvierdaagse van start. Een wolkbreuk op de eerste wandelavond kon het enthousiasme van de deelnemers niet wegspoelen. Iedereen nam deel aan het slotdefilé. Langs het bordes op Sparrendaal trok een lang en feestelijk lint met ervaren lopers voorop: de heer Behr voor zijn 25e kruisje en Gert van de Berg voor de 20e geflankeerd door burgemeester Jongeneel en zijn vrouw.

“Een fantastische start was het” zegt Langkemper “mogelijk gemaakt door een groot aantal medewerkers en een regelingscommissie die strak organiseerde en daardoor ook goed kon improviseren. Vooral de onderlinge sfeer was bijzonder goed en de groep bleef ook de jaren daarna bij elkaar. De walk-in die na een aantal jaren werd geïntroduceerd bevestigde dit nog eens extra. Dit wandelweekend voor de organisatoren in maart was een gebeuren op zich: vindingrijke puzzeltochten, samen afzien in de nachtelijke wandeluren in onbekende omgeving, diepgaande gesprekken en nog veel meer. Heerlijke herinneringen. En als ik tijdens de carnavalsoptocht elke keer weer de regelingscommissie met veel extra mensen aan de gang zie, weet ik, dat die sfeer nog steeds aanwezig is. Dat straalt af op de duizenden deelnemers die in de afgelopen 25 jaar 4 avonden heerlijk rond het mooie Driebergen hebben gewandeld’”.

advertentie
advertentie