Fotograaf De Jong: ,,Geduldig turen’’

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De 24 foto’s die hij tentoonstelt in het dorphuis onder de noemer ‘Van dichtbij en ver weg’, tonen hoe Jan de Jong iets persoonlijks toevoegt aan zijn onderwerpen. Hij wil met zijn werk op ingetogen wijze schoonheid laten zien. Schoonheid die hij onder meer in de natuur vindt, in insecten, dieren en landschappen. Het rivierenlandschap is hem lief, dat werkt ook door in zijn fotografie. Werken van Jan de Jong van hem opgenomen in het boek ‘Hollands Zicht’, één van zijn foto’s is uitgebracht als onderdeel van een set ansichtkaarten als lustrumuitgave van de Stichting Kunst in Amerongen.

MAARN - De Amerongse fotograaf Jan de Jong exposeert nog tot en met 8 juni een selectie uit zijn collectie foto’s in Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken te Maarn. Hij koos foto’s van insecten en voorwerpen en foto’s die hij maakte tijdens recente reizen naar Thailand en Marokko.

Reizen

Jan de Jong (1948) is al meer dan dertig jaar intensief bezig met fotografie. In de loop der jaren verfijnde hij zijn technieken; zijn onderwerpen veranderen. Er kwam - letterlijk - meer kleur in zijn foto’s toen Jan de Jong verre reizen ging maken en in contact kwam met andere culturen. Jan de Jong heeft ook de gave mensen, vormen en kleuren in verre landen en in één beeld te vereeuwigen. Zoals op één van de foto’s in de Twee Marken, een intiem portret van twee vrouwen die diep in gesprek zijn. Hij verloor ook de natuur in eigen land niet uit het oog. De tentoongestelde close-ups van insecten en dieren kon hij alleen maar maken na lang en geduldig turen door zijn zoeker totdat die ene vlinder op de juiste plaats zit voor de opname.

‘Van dichtbij en ver weg’ is nog tot en met 8 juni te zien in De Twee Marken. Het dorpshuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot half 11, zaterdag van half 11 tot 5 uur. Zondag gesloten.

advertentie
advertentie