Voettocht in de vroege morgen

24 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Correspondent Han Overkamp wilde wel eens meemaken hoe het er tegenwoordig aan toe gaat en liep mee met de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Zij organiseert ieder jaar op Hemelvaartdag een voettocht in de vroege morgen.

Negen kilometer dauwtrappen in de regen MAARN/MAARSBERGEN - Dauwtrappen was in vervlogen tijden een boerengebruik in bepaalde delen van ons land. Men vierde de komst van de lente en de daarmee gepaard gaande groeikracht en vruchtbaarheid, op een luidruchtige manier. Al zwervend over akker en weide ging de jeneverfles van hand tot hand. Geen wonder dat rond het middaguur het halve dorp al dronken was.

Om zes uur staat er een groep van 35 personen startklaar. Van 7 tot 70 jaar oud, dorpsbewoners en gasten van elders, sommigen voor de eerste keer en anderen voor de zoveelste keer. Er valt een miezelregen en de glimmende straten zijn helemaal leeg. De tocht is 9 km lang en Kees van Lambalgen loopt voorop. Hij voert ons over nieuw aangelegde heidevelden naar een zeer oud voetpad, de Droststeeg. Het pad blijkt halverwege onbegaanbaar geworden door de vele regen en een grote bonte specht ziet, hoog in de boom waarin hij zijn jongen heeft gehuisd, ons voort modderen. We zien landschappen uit de middeleeuwen, uit de gouden eeuw en van vijf jaar oud, die organisch zijn samengevoegd tot landgoed Anderstein. Door de vele regen staat er nu water in sommige sloten, die anders altijd droog staan.

Via het door de vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen beschermde kruispunt in Maarsbergen komen we in de Meersbergse Buurt uit. Een gehucht met enkele boerderijen bij een kasteel; zo zag Maarsbergen er uit vóór de komst van de spoorlijn. Maar eerst houden we koffiepauze. Iemand blijkt jarig te zijn en wordt toegezongen. Vervolgens leidt van Lambalgen ons rond. De bedrijvigheid uit vroeger tijden is ingeruild voor statige bewoning. Hoge bomen filteren alle licht, dempen de geluiden en nemen ons het schitterende uitzicht af, dat er vroeger nog wel was. Langs heuvels, waarin graven, en langs velden waar urnen gevonden zijn, lopen wij over de Buurtsteeg terug naar Maarn. In het gebouw de Regenbouw hebben Els Jongsma en haar collega’s van Eetcafé Hakunamatata voor een stevig ontbijt gezorgd. Tijdens het ontbijt wordt Kees van Lambalgen gehuldigd, omdat hij al 25 jaar lang heeft willen gidsen tijdens het dauwtrappen.

Ommetje

De gelopen tocht “Wandeling naar de Meersbergse Buurt” is een nieuwe wandeling, uitgezet door de Cultuurhistorische Commissie van de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Het is de inzending voor een prijsvraag, door Landschapsbeheer Nederland uitgeschreven, waarbij gevraagd werd om nieuwe cultuurhistorische wandelingen in de naaste omgeving, de zogenoemde “ommetjes”. Een routebeschrijving is digitaal te verkrijgen bij het secretariaat van de vereniging: wbarendsen@planet.nl.

advertentie
advertentie