Directeur en natuurliefhebber Wilbert Hetterscheid bij de ingang van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn.
Directeur en natuurliefhebber Wilbert Hetterscheid bij de ingang van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Corina Blommendaal

Alles over ons bomenrijk in Nationaal Bomenmuseum

6 april 2018 om 06:17 lokaal

DOORN Op een plaats waar je het niet verwacht en wat voorheen het Von Gimborn Arboretum heette, is een wereldberoemde, levende collectie van bomen en struiken uit alle windstreken op aarde te bewonderen. Terecht dat het de naam Nationaal Bomenmuseum heeft gekregen.

Corina Blommendaal

Het maar liefst 29 hectare grote en bijna een eeuw oude museum is een aanrader voor natuurliefhebbers, jong en oud. De afgelopen twee jaar bezochten ongeveer 18.000 mensen het museum. ,,Het genieten van- en kijken naar de natuur, de rust, onze verhalen en de rondleidingen zijn elementen waar mensen blij van worden", zegt directeur Wilbert Hetterscheid.                                        

VON GIMBORN ARBORETUM Oorspronkelijk was Von Gimborn een inktfabrikant, de oudere generatie zal zich dit nog herinneren. Een Arboretum is een bijzondere botanische tuin die zich richt op gewassen met hout zoals bomen en struiken. Er zijn maar weinig mensen die weten dat 'arbor' het Latijnse woord voor 'boom' is. Regionaal is de omschakeling naar Nationaal Bomenmuseum Gimborn even wennen omdat mensen de link niet meteen leggen. Maar deze naam vertelt wel veel duidelijker wat er te bewonderen is, zoals een unieke collectie van ruim 3000 boom- en struiksoorten.

,,Met de woorden 'bomen', 'museum' en 'nationaal' kunnen we veel beter vertellen wat we hier al jaren doen", vertelt Hetterscheid. ,,Daarom hebben we vorig jaar de status van erkend museum binnengehaald. In samenwerking met 'Natuurwijs' doen we veel aan educatie voor scholen en hebben daar speciale pakketten voor. Omdat we het grootste arboretum van Nederland zijn, mogen we ook het woord 'Nationaal' gebruiken. We willen ook meer landelijk gaan doen in plaats van ons puur op de regio richten."

EVOLUTIE Meteen bij de ingang, wat vroeger de machineloods was, wordt binnenkort een museumruimte ingericht. ,,De beleving van het museum is natuurlijk buiten, maar je kunt binnen een aantal dingen doen die je buiten niet kunt laten zien", legt Hetterscheid uit. ,,Bijvoorbeeld dieper ingaan op de evolutie van de bomen, miljarden jaren geleden. De kennis over de evolutie van het planten- en bomenrijk in ons museum is uniek en we willen die kennis graag delen. Tegelijkertijd staan we ook stil bij hoe de boom in onze huidige maatschappij functioneert. Veel planten en struiken zijn door ons 'gedomesticeerd', oftewel beïnvloed en gemanipuleerd. De invloed van de mens op zijn omgeving en andersom vinden wij een interessant verhaal waar wij in ons museum graag dieper op in gaan."

VRIJWILLIGERS Het Nationaal Bomenmuseum werkt inmiddels met 85 vrijwilligers, want er is veel werk in onderhoud, organiseren van evenementen en rondleiden van groepen. Geïnteresseerden die het sociale team willen komen versterken, willen helpen bij het ontvangen van groepen en verzorgen van de catering, kunnen voor meer informatie kijken op www.bomenmuseum.nl.

advertentie
advertentie