Alex Slavenburg en Bob Tempelman uit Driebergen.
Alex Slavenburg en Bob Tempelman uit Driebergen. John de Vries

Steuntje in de rug voor brugklassers

6 april 2018 om 11:21 lokaal

DRIEBERGEN Zelfvertrouwen moet je ontwikkelen, zelfstandig werken moet je leren. Dat is niet altijd even gemakkelijk voor startende middelbare scholieren. Dat weten Bob Tempelman (66) en Alex Slavenburg (49) uit Driebergen maar al te goed. Beiden zijn in het kader van Coach4you begeleider van beginnende brugklassers die, zegt Tempelman: ,,niet lekker op gang komen. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met huiswerk plannen en zelfstandige opdrachten maken."

John de Vries

Coach4you werkt onder auspiciën van Het Gilde afdeling Heuvelrug. ,,Tien jaar geleden startte Het Gilde Zeist het Couch4you-concept in Zeist op. Twee jaar later gingen Philip Idenburg en oud-notaris Willem Bezemer er in Driebergen mee aan de slag", zegt Alex Slavenburg. ,,Inmiddels werkt Coach4you al in negentien plaatsen", zegt Tempelman, die coachcoördinator is voor Utrechtse Heuvelrug.

EEN-OP-EEN Het coachtraject bestaat uit een begeleidingsperiode van achttien maanden vanaf het begin van de brugklas. Ieder kind krijgt een één-op-één coach, die hem gedurende deze periode met raad en daad terzijde staat. Zo'n coach is een vrijwilliger, die zijn werk gratis verricht. ,,Elke week is er een uur contact tussen coach en brugklasser. Dan worden allerlei school- en leerkwesties besproken.'' 

Daarbij gaat het vaak om plannings- en concentratieproblemen, die de coach samen met de leerling aanpakt. De kracht van het concept zit volgens Bob Tempelman in het maatje-maatje-systeem. ,,Dat geeft de leerling een veilig gevoel, omdat er geen druk achter zit. Dat werkt vaak ook relaxter dan met een leerkracht op school." Niet dat hij vindt dat scholen niet zelf vaak ook prima begeleiding geven. ,,Onze toegevoegde waarde is dat we mee mogen kijken in de sociale leefomgeving van het kind."

STEUNTJE NODIG Alex Slavenburg benadrukt dat de kinderen die begeleid worden, niet speciaal kwetsbare kinderen zijn. ,,Er zijn heel veel kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben om net dat niveau te bereiken, dat ze anders niet bereikt hadden." Niet alle kinderen komen echter in aanmerking voor begeleiding door Coach4you. ,,De leerkracht van groep 8 komt met een voordracht", zegt Bob Tempelman. ,,In groep 8 vindt namelijk de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs plaats en dat is het moment, dat een leerkracht ziet, dat er behoefte kan komen aan extra begeleiding door ons."

ACHTERGROND De coaches zijn van huis uit mensen met een stevige beroepsachtergrond. Bob Tempelman was onder andere luchtmachtofficier en personeelsmanager van diverse organisaties. Alex Slavenburg was Hoofd Talentmanagement bij de Rabobank en is nu zelfstandig ondernemer. Daarnaast worden coaches via interne Coach4you-cursussen grondig voorbereid op hun taak. Coördinator Tempelman heeft inmiddels contact met acht basisscholen uit Driebergen. Op dit moment worden er twee leerlingen begeleid, terwijl het traject van drie andere recent is afgerond. Er is contact over vijf nieuwe leerlingen van basisschool De Valkenheuvel en De Uilenburcht.

GRATIS De begeleiding is, zoals gezegd, helemaal gratis. Coach4you is financieel volledig afhankelijk van giften van bijvoorbeeld het Oranje Fonds en het Madurodam Steunfonds. Ook bedrijven dragen een steentje bij. De gemeente Zeist komt al een aantal jaren met een subsidie over de brug. Tempelman: ,,Van Utrechtse Heuvelrug krijgen we helaas nog niks, maar misschien komt dat op termijn nog." Slavenburg en hij willen hun begeleidingsactiviteiten ook over de rest van Utrechtse Heuvelrug proberen uit te rollen. ,,Met Amerongen en Overberg hebben we inmiddels al contact gehad."

advertentie
advertentie