Bijen- en natuurmarkt bij Zonheuvelschool

2 april 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De traditionele bijen- en natuurmarkt vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 april op het terrein van de Zonheuvelschool, Burgemeesterpark 29. De markt begint om ongeveer 09.00 uur (voor de imkers al vanaf 07.00 uur) en eindigt om 13.00 uur. De entree is vrij. Alweer voor het derde jaar wordt de markt gecombineerd met plantenverkoop door de school.

De Bijen- en Natuurmarkt heeft dit jaar als thema: 'Haal meer bijen in uw tuin'. Diverse kramen zullen hun assortiment op dit thema afstemmen. Er zijn speciaal op dit thema gerichte activiteiten en de bezoekers kunnen een paar keer een lezing over dit onderwerp bijwonen.

Het gaat niet goed met de honingbij en andere soorten bijen. Een belangrijke oorzaak is dat er te weinig diversiteit én te weinig aanbod is van geschikte bijenplanten. Daar kan iedereen op een simpele manier wat aan doen door tuin en balkon aan te passen. Voor de juiste plantjes kunnen bezoekers op de markt onder meer terecht bij de plantenkramen van de ouderraad van de Zonheuvelschool zelf. De opbrengst van de verkoop is voor aanvullende schoolmaterialen.

Op de markt is veel te doen en te zien. Zo kunnen bezoekers een bijenvolk bekijken achter glas of via een spiegel onderin een bijenkorf, is te zien hoe een basisraat van bijenwas wordt gemaakt, wordt de film 'De Bij en Wij' enkele malen getoond, vindt er enkele malen een lezing plaats over 'haal meer bijen in uw tuin', kunnen kinderen gratis worden geschminkt, kan iedereen voor een klein bedrag een bijen-hotel maken en zijn er diverse mogelijkheden om planten te kopen

De Driebergse markt is traditioneel voor de imkers in het land de eerste belangrijke markt in het voorjaar. De prijzen van bijenvolken worden voornamelijk hier bepaald. De volken worden aangevoerd in kasten en korven. Die blijven uiteraard gesloten en ze worden nog steeds op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap verhandeld.

Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier. Ze kopen of verkopen hun bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in en praten bij over hun ervaringen, zoals honingoogst, koninginnenteelt en ziektebestrijding. Vooral dat laatste is momenteel een belangrijk onderwerp, zoals iedereen in diverse publicaties heeft kunnen lezen.

Behalve imkerbenodigdheden zijn er natuurlijk ook bijenproducten te koop: honing, waskaarsen en producten waarin propolis en koninginnengelei zijn verwerkt.

Imkers zijn zeer betrokken bij de natuur. Het in stand houden van veel gewassen is grotendeels afhankelijk van de bestuiving door bijen. Het winnen van honing is daarom voor de meeste imkers niet de belangrijkste reden om bijen te houden. Daarom worden voor deze markt ook organisaties en bedrijven uitgenodigd die 'met de natuur' bezig zijn.

advertentie
advertentie