Close-up rond KCO-cellist Daniel Esser in Doorn

2 april 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - De musici van het KCO vormen een hecht collectief. Het tijdschrift Gramophone noemde het gezelschap al eens 'het beste orkest ter wereld'. Dat kan alleen maar omdat alle musici afzonderlijk grote uitblinkers zijn op hun instrument en omdat ze de kunst van het samenspelen in alle geledingen verstaan. Momenteel staat het orkest volop in de schijnwerpers, omdat het 125 jaar bestaat. Grote artikelen in onder meer de NRC en documentaires op de tv. Iedereen kan meeleven met de musici bij de serie 'Bloed, zweet en snaren' op Nederland 2.

Deze musici zijn binnenkort te zien tijdens een optreden in de Maartenskerk in Doorn. Het collectief houdt van de sfeer, het publiek en de akoestiek in deze 12e eeuwse kerk. Daniel Esser adviseert tevens het bestuur van de Stichting Muziek in de Maartenskerk met de programmering. Hij treedt op met Ursula Schoch en Junko Naito, beiden viool, en Michael Gieler altviool. Zij spelen werken van Stravinsky, Schmitt en Debussy.

Igor Stravinsky schreef zijn drie stukken voor strijkkwartet in 1914, vlak na de eerste uitvoering van zijn baanbrekende Sacre du Printemps. Ook in deze stukken breekt hij met de tradities van de 19e eeuw. De uitvoering vergt veel van de musici. Florent Schmitt maakt deel uit van de impressionisten met onder anderen Ravel en Faure. Ook Debussy was een vernieuwer. De door hem toegepaste aparte klankkleuren en harmonieën hebben tot originele werken geleid.

Het bestuur van Muziek in de Maartenskerk hoopt op een grote opkomst voor dit concert. Het is onlangs ook een actie gestart voor het werven van nieuwe donateurs. Door de nieuwe geefwet is het aantrekkelijk geworden om aan culturele organisaties geld te doneren. En nieuwe donateurs zijn nodig om ook volgend jaar een kwalitatief hoog programma te presenteren.

Voor het concert zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn te koop bij de bekende voorverkoopadressen en op de dag zelf vanaf 19.00 uur bij de kassa aan de zaal. Toegangsprijzen: € 26,-/€ 13,- voor studenten en scholieren. Meer informatie over de wijze van bestellen en de inhoud van het concert op www.muziek-maartenskerk.nl of via 0343-420449.

Wanneer: zaterdag 13 april 20.00 uur

Wat: werken van Stravinsky, Schmitt en Debussy door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest

Waar: Maartenskerk, Kerkplein 2, Doorn

advertentie
advertentie