Ivo Opstelten in ScienceCafé

27 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Ivo Opstelten is op 11 april te gast in het ScienceCafé dat in Natuurcafé La Porte zal plaatsvinden. Hij zal komen spreken over duurzaam bouwen. Nog niet eens zo lang geleden werd het beeld van energiebesparing vergeleken met die van hippe tuinbroeken en geitenharensokken. De omkering is een feit want anno nu maken de klimaatproblematiek en de snelstijgende energielasten juist energieneutraal bouwen noodzakelijk. Europa heeft zelfs het jaar 2050 als stip op de horizon gezet. Dan moeten hele wijken en steden energieneutraal zijn. Het eerste energieneutrale monument van Nederland staat in Driebergen, aan de Diederichslaan. Deze voormalige ambtwoning van Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen laat zien dat met name de reductie van de energievraag in een monumentaal pand bijzonder is. Voor een massale introductie van energieneutrale gebouwen of stadswijken, dient nog wel een aantal knelpunten weggenomen te worden, zoals het integreren van energiebesparende maatregelen in de bestaande wijken, de nog geringe opbrengst van zonnepanelen en het probleem van energieopslag. Bovendien dienen ook de bewezen technieken slimmer en compacter te zijn, zoals balansventilatie.

Ivo Opstelten is lector voor Duurzame Energie in de Stad aan de Hogeschool Utrecht. Als co-auteur heeft hij onder meer bijgedragen aan de totstandkoming van de Dutch Innovation Agenda, waarin uitgebreid wordt ingegaan op energietransitie in de gebouwde omgeving. In zijn lezing zal Opstelten inzicht geven in de laatste stand van de ontwikkelingen rondom de realisatie van een energieneutrale gebouwde omgeving medio deze eeuw. Naast aansprekende voorbeelden uit de praktijk, zal hij ingaan op de komende uitdagingen. Welke innovaties zijn nodig om de energietransitie te doen slagen en wat is daarbij de rol van het onderzoek aan de Hogeschool Utrecht?

Op donderdag 11 april is het ScienceCafé Zeist in Natuurcafé La Porte, station Driebergen-Zeist, Stationsweg 2 vanaf 18.00 uur geopend. Vanaf dat tijdstip bestaat de mogelijkheid om te eten. De lezing start om 20.00 uur. Met een bijdrage van € 5,- per persoon worden de kosten gedekt.

advertentie
advertentie