Dorpsgericht aan de slag

19 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het gemopper onder inwoners van Utrechtse Heuvelrug was de afgelopen jaren niet van de lucht. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling kwam de lokale overheid teveel op afstand te staan, zo luidde een veelgehoorde klacht. Maar als het aan de coalitie van de VVD, Groen Links/PvdA en D66 ligt, wordt alles anders. Een jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen is dorpsgericht werken het toverwoord.

door Michiel Schaaij

Inwoners met klachten en ideeën over de woonomgeving kunnen sinds kort contact opnemen met de dorpscoördinator, kortweg aangeduid als de doco. Als schakel tussen de gemeente en dorpsbewoners is de doco één van de weinige ambtenaren met een gezicht. In plaats van een anonieme overheidsdienaar in het Doornse gemeentekantoor, moet de dorpscoördinator een spin in het web worden, die met ideeën van inwoners aan slag gaat. Het is de bedoeling om zo de afstand tussen inwoners en gemeente te verkleinen. Tijdens georganiseerde dorpsgesprekken worden wensen van inwoners geïnventariseerd. Wethouder Tim Verhoef (PvdA/Groen Links) hoopt dat geëmancipeerde burgers een waardevolle bijdrage zullen leveren aan de inrichting van hun leefomgeving. De uitkomst van de dorpsgesprekken wordt vervolgens in dorpsteams besproken met de professionele partners van de gemeente. Uiteindelijk stelt het college dorpsagenda's vast en kunnen plaatselijke knelpunten worden aangepakt.

Het eerste dorpsgesprek van Overberg staat voor 16 april in de agenda. Amerongen, Leersum en Maarn hebben hun eerste dorpsgesprek inmiddels achter de rug. Inwoners uit Doorn, Maarsbergen en Driebergen moeten nog even geduld hebben: zij zijn in juni en juli aan de beurt om problemen in hun woonplaats te bespreken met burgemeester en wethouders.

advertentie
advertentie