KCD na één jaar terug naar de derde klasse

11 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het is KCD niet gelukt om zich te handhaven in de tweede klasse. In de laatste wedstrijd van het zaalseizoen moest de ploeg op bezoek bij Woudenberg. Beide ploegen hadden tien punten gesprokkeld en de winnaar zou zich veilig weten. Hoewel de voortekenen voor KCD het meest gunstig waren, kon de ploeg geen enkele aanspraak op de zege maken en toen de uitstekende arbiter Treep bij 14-12 voor het einde floot, was het sprookje voor de groen witten over en uit.

Feitelijk was het begin voor KCD want er waren meer Doornse fans in de hal dan Woudenbergse. Die kregen een buitengewoon vreemde eerste helft te zien. De verdediging van KCD was oppermachtig en kende vaak zeer snelle intercepties maar de aanval kon de motor maar niet gestart krijgen. Er was wel veel balbezit maar er was te weinig beweging en een zeer laag baltempo; dat leidde tot een statisch schot waar Woudenberg niet van wakker lag. Liefst 18 minuten duurde deze situatie maar toen werd bij 2-0 het aanvalsvak uit zijn lijden verlost. Ivo Stomp liet direct zien hoe het wel moet maar Woudenberg counterde snel naar 3-1. Ook de 3-2 van Laura Briedé werd meteen beantwoord waarna de laatste minuten van de eerste helft voor KCD in een ware nachtmerrie veranderden. Waar de groen witten nagenoeg alle kansen lieten liggen (alleen Niek Bouwhuis schoot nog raak) pakte Woudenberg elke mogelijkheid tot scoren gretig aan en dat leidde tot een somber stemmende 8-3 ruststand.

Na de rust kantelde het beeld de eerste minuten niet (10-3) waarna coach Klaas Otten ingreep met een dubbele wissel: Bart Roodenburg voor Niek Bouwhuis en Marcella Hardeman voor Susanne Honingh. Roodenburg betaalde direct uit (10-4) waarna Ivo Stomp en Johan Kraan na een kwartier voor een 10-6 stand zorgden. De 11-6 deerde KCD niet want Stefan Falkenberg en Ivo Stomp dichtten het gat met nog tien minuten te spelen naar een perspectiefrijke 11-8, waarbij KCD het geluk had dat Woudenberg een strafworp miste. Op dat moment hadden de Doornse korfballers de kansen weer volledig in eigen hand maar de volle sporthal kreeg niet waar het op hoopte: met drie goals op rij boorde Woudenberg alle illusies op een zinderende slotfase de grond in (14-8). Of KCD daarna alle druk kwijt raakte bij deze zinloze opdracht is niet duidelijk maar opeens was de ploeg nog in staat zich voor de laatste keer op te richten. Vier snelle intercepties werden gevolgd door evenzoveel goed uitgespeelde doelpunten (Geer Janne Baakman, Ivo Stomp, Stefan Falkenberg en Laura Briedé) maar de tijd was te kort om er nog een punt en daarmee een beslissingswedstrijd uit te slepen. Met 14-12 kwam het einde van een wedstrijd die niet verloren had hoeven worden en daarmee was de degradatie een feit.

Eind maart wordt de veldcompetitie hervat. KCD speelt daarin in de derde klasse en heeft nog een kans op promotie. Tot die tijd moeten de wonden worden gelikt van een degradatie die eigenlijk niet nodig was.