D66 voorstander fusie provincies

11 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - In de raadsvergadering van 4 maart heeft D66 aangegeven dat het bestuurlijke landschap en de Nederlandse democratie toe zijn aan een grondige modernisering. ,,In het kleine Nederland, met zijn ruim 400 gemeenten, 25 waterschappen, 12 provincies, een Rijksoverheid en bovendien het lidmaatschap van de EU, is het bestuurlijk druk'', aldus D66-raadslid Hugo Prakke. ,,Bestuurders zitten elkaar in de weg. Hierdoor ontstaan vertragingen, blokkades in besluitvorming, traagheid in uitvoering en weerstand tegen verandering."

D66 vindt het erg jammer dat er in de recente raadsvergadering een motie is aangenomen tegen de provinciale herindeling waarin zelfs staat dat er helemaal geen voordelen zitten aan de voorgenomen fusie. Prakke: ,,Een fusieprovincie is beter in staat om onderwerpen aan te pakken die zich allang niets meer aantrekken van historische provinciegrenzen: bijvoorbeeld het verdedigen en uitbouwen van de economische positie van de regio en het hoofd bieden aan mobiliteitsproblemen in de regio."

D66 maakt zich wel zorgen over het hoge tempo waarin de fusie zich van de minister moet voltrekken. ,,Die haast brengt de kwaliteit en zorgvuldigheid van het proces in gevaar. Daarnaast lijkt de beoogde fusie teveel op een simpele optelsom van drie provincies. Een aantal van de door de minister voorgestelde provinciegrenzen (zoals in de Gelderse Vallei, het Groene Hart en de Noordoostpolder) zijn niet logisch."

,,De fusie is volgens D66 een goed voornemen, maar bij de totstandkoming van de fusie moet één vraag voorop staan: voor welk probleem is dit een oplossing?'', aldus Hugo Prakke. ,,D66 is voor veranderingen in deze bestuurslaag en wil vooruit. Wanneer je in deze kwestie alleen pleit voor intensievere samenwerking, wil je eigenlijk niets veranderen, terwijl dat in onze ogen hard nodig is.''

advertentie
advertentie