Beeld van Simon Vestdijk onthuld

4 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Op het Kerkplein in Doorn is afgelopen zaterdagmorgen een beeld van Simon Vestdijk onthuld door zijn echtgenote Mieke en beeldhouwer Jaap te Kiefte. ,,Een mooi beeld, precies wat Simon in essentie was'', volgens mevrouw Vestdijk.

door Kees de Kroon.

Voorafgaand aan de onthulling was er een korte bijeenkomst in het Cultuurhuis. Wim Hazeu, de biograaf van Simon Vestdijk (1898-1971), schetste de levenswandel van Neerlands productiefste schrijver. Geboren in Harlingen, geneeskunde in Amsterdam, daarna rusteloos zwervend via vier woonplekken tot hij in mei 1939 zich voorgoed in Doorn vestigde. Daar kon hij zich in de rust van lange wandelingen en de hartelijkheid en intimiteit van zijn gezin creatief uitleven.

De voorzitter van het comité Vestdijk, Henk Branderhorst, noemde de onthulling een feestje voor het dorp; het dorp dat de schrijver in zoveel van zijn verhalen opvoerde. Hij dankte speciaal Chris Kraan in diens doorslaggevende rol als voorzitter van het Doorns Belang. Branderhorst droeg het beeld symbolisch over aan de wethouder van cultuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Tim Verhoef. Deze antwoordde dat het gemeentebestuur liefdevol met het beeld zal omgaan. Hij dankte het comité Vestdijk voor wat hij noemde ,,een zichtbare realiteit van verbondenheid van dorp en schrijver op een centrale plaats en een uitgelezen plek voor passerende zomerrecreanten.''

Onder sonore klanken van de Koninklijke Harmonie Doorn schaarde zich het gezelschap rondom het ingepakte beeld op het Kerkplein. Er werd een speciaal voor dit doel door de Harmonie bewerkte en door Vestdijk geschreven Fuga ten gehore gebracht. Na de onthulling bleek hoezeer de Doornse beeldhouwer Jaap te Kiefte zich tot en met de geschreven notitie op het tafelblad verdiept had in schrijvers werkwijze.

advertentie
advertentie