Driebergenaar documenteert tragiek Chernobyl in fotoboek

1 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Daan Kloeg uit Driebergen en Hans Wolkers uit Rhenen zijn afgelopen vrijdag officieel gestart met hun 'Project Chernobyl'. Dit project documenteert de lange termijn gevolgen van Chernobyl's ramp op artistieke wijze in een fotoboek.

In de nacht van 26 april 1986 explodeerde reactor nummer vier van de kerncentrale bij Chernobyl in de tegenwoordige Oekraïne. Enorme hoeveelheden radioactiviteit kwamen in de atmosfeer terecht en besmetten meer dan 200.000 vierkante kilometer van West Europa. ,,Bijna dertig jaar na dato zijn de gevolgen van deze vergeten ramp nog steeds actueel'', zegt bioloog en journalist Kloeg. ,,Tot op de dag van vandaag zijn er gevolgen voor mens en dier." Radioactiviteit claimt nog steeds nieuwe slachtoffers, vooral kinderen. Een bezoek aan het rampgebied is volgens de initiatiefnemers van 'Project Chernobyl' een ontluisterende ervaring.

Via crowdfunding website www.indiegogo.com/chernobylwitness en de verkoop van het fotoboek wil het team de kosten van het project dekken.

advertentie
advertentie