Waterschap verplant monumentale knotwilgen voor veiligheid Lekdijk

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het Waterschap is begin deze maand begonnen met het groot onderhoud aan de Lekdijk in Amerongen. Over een lengte van 900 meter worden knotwilgen verplant en wordt klei aangebracht aan de rivierzijde van de dijk.

Op dit moment staat er regelmatig langdurig water tegen de onderkant van de dijk aan de rivierzijde. De grasmat, die heel belangrijk is voor de erosiebestendigheid van de dijk, kan zich daardoor onvoldoende ontwikkelen. Ook beschaduwen de knotwilgen de grasmat en is onderhoud aan de dijk lastig, omdat de bomen erg dicht bij elkaar en op de dijk staan.

De knotwilgen behoren tot de oudste van Nederland. Ook nestelen er bijzondere vogels in. Het waterschap hecht eraan om de bomen te behouden en heeft besloten ze te verplanten, zeven meter verder de uiterwaard in. In overleg met Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat is gezocht naar de meest geschikte periode om het werk uit te voeren. Uiteindelijk is voor de maand maart gekozen, mits het geen hoogwater wordt.

De afgelopen maanden is al klei aangevoerd die bij werkzaamheden aan de rioolwaterzuiverings-installatie Wijk bij Duurstede en bij de verbreding van de Kanaalsloot-West bij 't Goy vrij is gekomen. Vanaf volgende week wordt met deze klei de onderkant van de dijk opgehoogd en worden de plantlocaties voorbereid. Vervolgens worden de knotwilgen herplant. Aansluitend daaraan wordt er klei aan de buitenzijde van de dijk aangebracht. Het hele karwei neemt ongeveer anderhalve maand in beslag.

advertentie
advertentie