Sportclubs nemen het initiatief

11 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief (HSI) is blij met wat er allemaal bereikt is voor sportverenigingen sinds de herindeling, maar tevreden achterover leunen is geen optie. Vooruitlopend op de nieuwe gemeentelijke sportnota heeft HSI een toekomstplan geschreven voor de sport in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,De plannen uit de vorige nota zijn uitgevoerd. We kijken nu naar de toekomst. Ons plan is bedoeld als input voor de nieuwe sportnota en dient hopelijk als leidraad", vertelt HSI-voorzitter Peter Kranenburg.

door Paul Nolens

HSI heeft in het nieuwe beleidsplan drie doelen geformuleerd: samenwerken, professionaliseren en op eigen benen staan. ,,Het is tijd om nieuwe doelen te stellen. Het gaat goed met de sport, maar er zijn zaken die beter kunnen. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking. Dat kunnen hele simpele dingen zijn. Clubs zouden bijvoorbeeld samen energie kunnen inkopen, of samenwerken op administratief vlak. Door slim samen te werken, professionaliseren clubs vanzelf, dat gaat hand in hand "

Combinatiefunctionarissen

HSI ziet ook in de komende jaren een belangrijke rol weggelegd voor de combinatiefunctionarissen bij sportverenigingen. Kranenburg: ,,Er zijn steeds minder vrijwilligers bij de verenigingen, al hebben we in onze gemeente nog niets te klagen. De combinatiefunctionarissen zijn er om taken uit te voeren die je moeilijk bij vrijwilligers kan neerleggen.Daarom willen wij ons sterk maken voor een combinatiefunctionaris voor elke sportvereniging."

Op eigen benen staan

De HSI-voorzitter heeft niet de illusie dat sportverenigingen zonder gemeentesubsidie kunnen bestaan. Toch moeten clubs volgens de Doornaar zoveel mogelijk op eigen benen kunnen staan. ,,De overheid heeft steeds minder geld. Je moet als club dus niet volledig afhankelijk zijn van gemeentesteun. Op bestuurlijk vlak en op het gebied van inkomstenwerving moeten clubs proberen op eigen benen te staan. De gemeente zorgt op haar beurt voor de velden en voor ondersteuning van de jeugdsport. Jeugdsport kost geld en dus is er gemeenschapsgeld voor nodig."

advertentie
advertentie