Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Ingezonden: Cultuurhuis

11 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Afgelopen zaterdag vierde de Muziekschool haar 25-jarig bestaan met een overdonderend concert in de centrale hal van het Doornse Cultuurhuis. Met een schok was het voor menigeen weer helder: Ja! Hiervoor was het Cultuurhuis destijds gebouwd! Een huis voor de Doornse gemeenschap, na het opgaan van het dorp in de nieuwe Heuvelrug-gemeente. Een huis waar alle mogelijke sociale en culturele activiteiten, in een aangename omgeving, voor iedereen toegankelijk zijn.

Al bij de start van de nieuwe gemeente werd de bijl aan de wortel gelegd: de nieuwe naam (Pleiade) suggereerde dat de culturele functies van het gebouw bedoeld waren voor de hele Heuvelrug, wat in strijd was met de tegelijkertijd beleden filosofie van het ,,dorpsgericht werken'' - wat m.i. zou moeten betekenen: iedere kern z'n eigen dorps-of cultuurhuis, gericht op de lokale gemeenschap. Die naam was nog maar een begin. Wat later moest het budget voor culturele activiteiten van het Cultuurhuis worden gedeeld met de Binder in Leersum, wat meteen een einde maakte aan een reeks van voorstellingen, waarmee het Cultuurhuis net een fraaie naam aan het opbouwen was die voor de hele regio van betekenis was.

En nu komt de derde klap: de bibliotheek wordt de coulissen ingestuurd. Zodat het middenstuk kan worden verhuurd aan derden of gebruikt kan worden voor ambtelijke activiteiten, waarmee ook nog eens de bijl wordt gelegd aan het gebouw zelf. Er is geen enkel benul van de architectonische waarde van wat nog steeds één van de mooiste bibliotheken/gebouwen is. Er wordt alleen nog maar in steen/geld gedacht, voor de ,,inhoud'' nemen we in tijden van bezuinigingen geen tijd. Nog even en ook een concert zoals afgelopen zaterdag kan daar dus niet meer worden georganiseerd Alles van waarde is weerloos (Lucebert) en dus kennelijk ook niet sexy genoeg om nu te verdedigen.

Korte termijn politiek, kortzichtig dus: wat nu allemaal wordt afgebroken, wordt niet meer opgebouwd. En natuurlijk: de financiële problemen zijn groot, maar wellicht is het zinvol om naast alle rekenaars ook eens enkele creatieve geesten te betrekken bij het hak- en bijlwerk. Versobering hoeft geen kaalslag te betekenen, maar daaraan gaat wel vooraf: de erkenning van de waarde van de cultuur voor (ook) de (lokale) samenleving.

Afgelopen zaterdag was - op de burgemeester na - vrijwel het gehele politieke veld afwezig bij het 25-jarig bestaan van één van onze meest belangrijke lokale culturele organisaties. Wat je tekenend mag noemen.

Henk Branderhorst,

Doorn

advertentie
advertentie