Ondernemend Heuvelrug: Elke weg netjes reinigen

14 februari 2013 om 00:00 Ondernemend

Afval ophalen blijft een regionale activiteit. Daaronder valt het gescheiden ophalen van afval bij restaurants, de containerverhuur voor bedrijven en particulieren en de mogelijkheid om bouw- en sloopafval te brengen.

MAARSBERGEN - Al meer dan 50 jaar haalt de firma Wolfswinkel huisvuil op in Maarn en Maarsbergen en in bijna alle Heuvelrugdorpen het oud papier. ,,Daar kennen de mensen ons van”, weet Wim van Wolfswinkel. ,,We lossen het afvalprobleem voor de klant op.” Het landbouwloonbedrijf uit 1956 is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in Nederland op het gebied van reinigen en vegen van wegen. door Monique José Timmermans

Daarnaast wordt er geveegd in de straten van diverse omliggende dorpen. Veel onzichtbaarder is het veegwerk tijdens wegwerkzaamheden. Ook bij de verbreding van de A12 door Poort van Bunnik is Wolfswinkel actief geweest. ,,Dit werk gebeurt vooral ‘s nachts en daardoor zien weinig mensen het.”

,,Begin jaren tachtig begonnen de wegenbouwers te werken met freesmachines om de bovenlaag van het asfalt te verwijderen. Daar achteraan komen wij met onze veegauto’s om het oppervlak weer schoon te maken. Met alleen vegen red je dat niet. Dus worden de veegauto’s gevolgd door de rijbaanreinigers, wagens met hogedrukspuiten en grote zuigers erop.”

Zo wordt het asfalt brandschoon gemaakt en kan de aannemer de hechtlaag aanbrengen en het nieuwe asfalt draaien. Tenslotte komt Wolfswinkel nog een keer langs om de nieuwe rijbaan na te vegen. Het is een hectisch proces waarbij iedere minuut die de klok weg tikt geld kost. De rijbanen moeten immers op tijd weer beschikbaar zijn, te laat betekent een boete.

,,De drukste nacht is voor ons van vrijdag op zaterdag. Bij grote projecten staan we dan met wel 15 of 16 bemande auto’s klaar.” Zelf heeft Wolfswinkel 23 machines van klein naar groot en 47 mensen in dienst. ,,Op piekmomenten komt het voor dat we nog auto’s inhuren.”

De laatste jaren is het bedrijf veel meer partner in het wegenbouwproces geworden dan onderaannemer. En dat biedt de mogelijkheid om eerder in het proces mee te denken over de uitvoering.

Al tien jaar probeert het bedrijf dat aan de Haarweg, maar de vorstvrije stalling voor het wagenpark elders heeft, samen te voegen op een nieuwe locatie. ,,Een vorstvrije stalling is nodig voor de rijbaanreinigers, daar zit immers water in dat kan bevriezen. Vanuit nieuwbouw, waar we alle bedrijfsonderdelen samenvoegen op één locatie, kunnen we optimaler werken. Dat is beter voor de mensen en de auto’s.” Met de gebiedsontwikkeling in Maarsbergen-Oost hoopt het bedrijf deze stap te kunnen zetten.

www.wolfswinkelreiniging.nl

advertentie
advertentie