‘De Eikenlaan lijkt soms net een racebaan’

7 februari 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Omdat het van belang is”, vertelt Melanie Ferranti over haar beweegredenen om aandacht te vragen voor de snelheid van het autoverkeer op de Eikenlaan. ,,Op de momenten dat er gevoetbald wordt of dat kinderen bij KNM Kind&Co gebracht of gehaald moeten worden, rijden de automobilisten vaak hard en gehaast.”

door Monique José Timmermans

Een doodgereden kat en een bijna aanrijding met een jong meisje uit de straat hebben de buurt opgeschrikt. ,,Het gaat mij erom dat bestuurders beseffen dat langzamer rijden belangrijk is, 30 kilometer per uur is heel langzaam, dat realiseer ik mij ook. Maar 35 of 40 kilometer per uur is ook al heel wat anders dan 50, 60 of nog harder. En dat is de snelheid die hier op de genoemde momenten regelmatig gereden wordt.”

De buurt is blij dat Ferranti serieus werk van het probleem op de Eikenlaan maakt, alhoewel zij ook erkennen dat de Eikenlaan niet de enige weg zal zijn waar het verkeersprobleem zich voordoet. ,,Maar”, zo laat Ferranti zien, ,,Al het verkeer gaat over de rijbaan, er is geen fiets of voetpad dat gebruikt kan worden door langzaam verkeer of jonge kinderen. Straatverlichting is er bijna niet, dat maakt het in de wintermaanden nog gevaarlijker.” Met de openstelling van het tunneltje naar de Bakkersweg - waar de Eikenlaan nagenoeg recht op uitkomt - verwacht Ferranti dat het aantal fietsers en voetgangers op de Eikenlaan nog zal toenemen.

Mondeling en per brief aan het College van Burgemeester en Wethouders heeft de actieve buurtbewoonster al contact opgenomen met de gemeente. Van de adviseur mobiliteit heeft zij begrepen dat aanpassing van de weg pas op de agenda kan komen als er groot onderhoud staat te gebeuren. ,,Dat is toch de omgekeerde wereld, als zich onveilige situaties voordoen?''

Een oplossing kan wat haar betreft even effectief als simpel zijn. ,,Een bord dat benadrukt dat de maximale snelheid 30 km per uur is of een pot witte verf en een kwast om die dertig op de weg te schilderen, helpt mogelijk al. En anders bestaat er wellicht een bord met de aanduiding ‘spelende kinderen’?’’ SVMM en KNM Kind&Co steunen de actie. Via hun eigen nieuwsbrief en prikbord op de locaties vragen zij aandacht van de ouders voor hun gedrag.

advertentie
advertentie