Ophef over inbreuk groenstrook

29 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bewoners van het Oosterkwartier in Driebergen hebben de gemeenteraad gemobiliseerd omdat de vijf meter brede groenstrook tussen hun woningen aan de Oosterlaan en de nieuwbouw op het Manger Cats-gebied volgens hen is aangetast door afgraving, bomenkap en de bouw van een schuur. De bewoners beschouwen dit als een grove schending van het besluit dat de gemeenteraad in 2011 heeft genomen na een uitspraak van de Raad van State. De bewoners zijn hier des duivels over. ,,Wat heeft een besluit van de gemeenteraad voor zin als dit besluit niet gehandhaafd wordt?", is hun dwingende vraag.

door Jan de Beer

Het behoud van een groene wal tussen de tuinen van de Oosterlaan en het Manger Cats-gebied, was twee jaar geleden één van de weinige positieve zaken die de Oosterlaanbewoners uit een langdurige bezwaarprocedure tegen de nieuwbouw wisten te slepen. De uitspraak van de Raad van State hierover dwong de gemeente om het bestemmingsplan voor Manger Cats aan te passen. In mei 2011 werd dit gewijzigde bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin is uitdrukkelijk de garantie opgenomen dat de vijf meter brede wal met bomen en houtopstanden zal blijven bestaan. Bovendien is bepaald dat een vergunning voor werkzaamheden aan de wal alleen door het bevoegd gezag kan worden verleend als uit een rapport is gebleken dat er geen sprake zal zijn van aantasting.

Vorige maand constateerden de Oosterlaanbewoners dat deze bepalingen volkomen genegeerd worden. Meerdere bomen en struiken op de aarden wal zijn verwijderd, de tuinen van de nieuwbouwwoningen in het Manger Cats-gebied zijn met grond van de aarden wal opgehoogd en er is een hoge schuur tegen de erfafscheiding gebouwd. Tot verbazing van de Oosterlaanbewoners is voor deze werkzaamheden door de gemeente een omgevingsvergunning verstrekt. Volgens de bewoners heeft een ambtenaar van de gemeente hun te verstaan gegeven dat een omgevingsvergunning 'boven de regels van het bestemmingsplan gaat'. Door de bewoners wordt dit standpunt hevig bestreden. Daarbij komt volgens hen ook nog dat de werkzaamheden al gestart waren vóór de vergunning was verleend. Zij hebben hier in december direct melding van gemaakt bij de gemeente. Maar een controle die de gemeente ter plekke uitvoerde had geen enkel gevolg, de werkzaamheden gingen gewoon door.

De termijn om bezwaren in te dienen tegen de 'raadselachtige' vergunning verloopt vandaag. Roel Boer, de voorzitter van de bewonerscommissie Oosterkwartier, heeft een snerpend bezwaarschrift ingediend waarin hij eist dat de aarden wal weer hersteld wordt. Ook heeft hij deze week alle raadsfracties op de hoogte gebracht van de kwestie. Meerdere fracties hebben begrip getoond voor de ontstane ophef en hebben gemeld dat ze op korte termijn een onderzoek zullen instellen.

advertentie
advertentie